Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Lekári v Nigérii štrajkujú z dôvodu policajného šikanovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zdravotnícky pracovníci majú totiž od 20.00 do 06.00 h výnimku zo zákazu vychádzania. Nigérijská lekárska komora však políciu obvinila zo šikanovania a zatýkania zdravotníckych pracovníkov.

Lagos 21. mája (TASR) - Lekári v Nigérii štrajkujú od štvrtka z dôvodu údajnej policajného šikanovania zdravotníckych pracovníkov počas obmedzenia pohybu, ktoré vláda zaviedla v dôsledku koronavírusovej pandémie, píše agentúra AFP.

Zdravotnícky pracovníci majú totiž od 20.00 do 06.00 h výnimku zo zákazu vychádzania. Nigérijská lekárska komora (NMA) však políciu obvinila zo šikanovania a zatýkania zdravotníckych pracovníkov.

"Pobočka NMA v Lagose sa uzniesla, že ďalšie poskytovanie zdravotníckych služieb nepovažuje v súčasných podmienkach za bezpečné," uvádza stanovisko, ktoré NMA publikovala v stredu večer.

NMA sa odvoláva na incident, pri ktorom policajti zastavili sanitku prevážajúcu pacienta, údajne šikanovali jej pracovníkov a dočasne ich zadržali.

Komora lekárov v najväčšom nigérijskom meste vyzvala, aby zostali doma, kým sa problém nevyrieši.

"Všetci kľúčoví pracovníci, vrátane zdravotníckeho personálu, hasičov, novinárov a podobne, majú v (Nigérijskej) federácii výnimku z obmedzenia pohybu," uviedol policajný hovorca Frank Mba.

Všetkým policajným príslušníkom vedenie nariadilo, aby túto výnimku rešpektovali.

Nigéria dosiaľ zaznamenala 6677 prípadov nákazy koronavírusom a okolo 200 úmrtí.