Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lekári v Zimbabwe pre nedostatočné opatrenia žalujú vládu

Ľudia čakajú v rade, aby im zmerali telesnú teplotu pred vstupom do nemocnice v zimbabwianskom Harare v sobotu 21. marca 2020. Foto: TASR/AP

V žalobe podanej v nedeľu na najvyššom súde lekári uvádzajú, že vláda nezaviedla primerané opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravotníckych pracovníkov.

Harare 7. apríla (TASR) - Lekári v Zimbabwe podali žalobu, ktorej cieľom je prinútiť vládu, aby posilnila ochranu verejných nemocníc a zdravotníckych pracovníkov pred novým koronavírusom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Lekárov zastupuje Združenie zimbabwianskych lekárov za ľudské práva (ZADHR). V žalobe podanej v nedeľu na najvyššom súde lekári uvádzajú, že vláda nezaviedla primerané opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravotníckych pracovníkov. Podľa nich hrozí nedostatok pľúcnych ventilátorov, kyslíkových prístrojov, ochranných odevov a respirátorov.

Lekári taktiež vyjadrujú obavy z nedostatku karanténnych zariadení, ktoré sa podľa nich nachádzajú iba v hlavnom meste Harare a v druhom najväčšom meste Bulawayo. ZADHR otvorene kritizuje aj nedostatočný skríning ľudí na prítomnosť ochorenia COVID-19. Zimbabwe má totiž iba jedno testovacie centrum, ktoré sa nachádza vo vládnej nemocnici v Harare.

Lekári a zdravotné sestry v marci štrajkovali na protest proti nedostatku ochranných prostriedkov, ktoré sú nevyhnutné pri starostlivosti o pacientov infikovaných novým koronavírusom. Zimbabwe doteraz zaznamenalo desať prípadov nákazy COVID-19 vrátane jedného úmrtia. Systém verejného zdravotníctva v krajine zápasí s nedostatkom základných liekov a chýba mu potrebné vybavenie, pričom v niektorých zariadeniach nie je ani tečúca voda.