Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

K Navaľnému odmietli vo vojenskej nemocnici vpustiť lekárov

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Toto je mimoriadne neúctivé voči ľuďom, ktorí si prišli splniť svoju ľudskú povinnosť, lekársku povinnosť pomôcť pacientovi, uviedla jeho osobná lekárka Anastasia Vasiljevová.

Vladimir 20. apríla (TASR) - Tím lekárov vrátane osobnej lekárky chorého kritika Kremľa Alexeja Navaľného odmietli v utorok pustiť do trestaneckej kolónie, kde vo väzenskej nemocnici liečia opozičného tohto politika. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Navaľnyj (44) začal 31. marca protestnú hladovku a jeho lekársky tím cez víkend varoval, že zdravotný stav sa mu zhoršuje tak rýchlo, že môže "v ktorúkoľvek minútu" zomrieť.

Väzenská služba v Rusku, ktorá opakovane bránila lekárom Navaľného, aby ho navštívili, ho v pondelok premiestnila z trestaneckej kolónie vo Vladimirskej oblasti, približne 100 kilometrov východne od Moskvy, do zdravotníckeho zariadenia v inej kolónii v tej istej oblasti.

Tím lekárov aj jeho osobná lekárka Anastasia Vasiljevová sa mnohokrát pokúsili navštíviť ho, ale zakaždým ich odmietli.

Líderka Aliancie združenia lekárov Anastasia Vasiljevová hovorí s novinármi počas jej návštevy vo väzenskej kolónii IK-2, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


V utorok ráno tomuto tímu znovu zakázali navštíviť Navaľného, ale dostali odporúčanie, aby sa o to znovu v priebehu dňa pokúsili.

"Toto je mimoriadne neúctivé voči ľuďom, ktorí si prišli splniť svoju ľudskú povinnosť, lekársku povinnosť pomôcť pacientovi," uviedla pre AFP Vasiljevová pred kolóniou. "Teraz hovoríme len o zdraví a živote," dodala.

Navaľného právnici tiež prišli v utorok k trestaneckej kolónii a vpustili ich, informoval novinár z AFP z miesta.

Navaľnyj si odpykáva dva a pol roka väzenia za porušenie pravidiel podmienečného prepustenia v starej kauze sprenevery, v ktorej ho odsúdili. Navaľnyj vyhlasuje, že tento prípad proti nemu je politicky motivovaný.

Opozičného politika zatkli v januári okamžite po jeho návrate do Ruska z Nemecka, kde sa niekoľko mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok.

Navaľnyj obviňuje z útoku novičkom prezidenta Vladimira Putina, ale toto tvrdenie Kremeľ opakovane poprel.

Navaľnyj začal protestnú hladovku preto, aby dostal náležitú liečbu, pretože trpí veľkými bolesťami chrbta a znecitlivením nôh. Podľa slov jeho tímu zrejme trpí poškodením obličiek a hrozí mu zástava srdca.