Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Lenovo inštalovalo do laptopov softvér, je zraniteľný voči hackerom

Ilustračné foto Foto: TASR

Čínsky koncern Lenovo Group, najväčší výrobca počítačov na svete, nainštaloval do svojich laptopov softvér, ktorý ich robí zraniteľnejšími voči útokom hackerov. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

Washington 19. februára (TASR) - Čínsky koncern Lenovo Group, najväčší výrobca počítačov na svete, nainštaloval do svojich laptopov softvér, ktorý ich robí zraniteľnejšími voči útokom hackerov. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na amerického odborníka Roberta Grahama zo spoločnosti Errata Security.

Viacerí užívatelia už od júna minulého roku tvrdia, že program s názvom Superfish, nainštalovaný firmou Lenovo v jej laptopoch, je tzv. "adware", teda softvér, ktorý automaticky zobrazuje reklamy.

Podľa Grahama je Superfish zákerný softvér, tzv. malvér, ktorý otvára cestu hackerom. Dodal, že Lenovo nainštalovalo Superfish do počítačov s operačným systémom Windows spoločnosti Microsoft.

"Poškodí to jeho povesť (Lenova)," povedal Graham a dodal, že je veľkou chybou, ak firma nevie, ani sa nestará o to, čo inštaluje do svojich počítačov.

Administrátor oficiálnej internetovej stránky Lenova na nej 23. januára uviedol, že koncern dočasne odstránil Superfish z počítačov. Ale vyjadrenia vedenia firmy sa vzhľadom na oslavy nového Lunárneho roka v Číne nepodarilo zatiaľ získať.