Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Leonid Volkov odstúpil z funkcie predsedu Navaľného nadácie FBK

Na archívnej snímke spolupracovník Alexeja Navaľného Leonid Volkov. Foto: TASR/AP

Ako informovala BBC, Volkov sa pre krok rozhodol po tom, ako sa na verejnosť dostala informácia, že listom požiadal vedenie Európskej komisie o zrušenie sankcií voči ruskému miliardárovi Fridmanovi.

Moskva 9. marca (TASR) - Ruský exilový opozičný politik Leonid Volkov vo štvrtok odstúpil z postu predsedu medzinárodnej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK), ktorej zakladateľom je momentálne väznený politik Alexej Navaľnyj.

Ako informovala britská stanica BBC, Volkov sa pre tento krok rozhodol po tom, ako sa na verejnosť dostala informácia, že listom požiadal vedenie Európskej komisie o zrušenie sankcií voči ruskému miliardárovi Michailovi Fridmanovi.

Toto svoje konanie označil Volkov za politickú chybu a ospravedlnil sa za ňu kolegom z FBK, priaznivcom nadácie i samotnému Navaľnému.

List vedeniu EK zverejnil v stredu bývalý šéfredaktor dnes už v Rusku nevysielajúcej rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov, podľa ktorého list podpísal Volkov i ďalšie osoby z exilových médií i protikremeľsky orientovaných podnikateľov.

Podľa Volkova šlo o list, ktorý mal byť predložený súdu na obhajobu Fridmana domáhajúceho sa odvolania sankcií uvalených Západom voči jeho osobe.

Volkov najprv poprel, že by takýto list podpísal, ale vo štvrtok zverejnil kópiu iného listu, ktorý sám poslal Borrellovi v októbri minulého roku a v ktorom žiadal o zrušenie sankcií.

Volkov uznal, že týmto listom prekročil svoje právomoci a oznámil, že odstúpi z vedenia FBK.

V liste Borrellovi Volkov upozornil, že "zďaleka neplatí, že všetci predstavitelia ruského podnikateľského sektora sú príjemcami a/alebo podporovateľmi režimu (prezidenta Vladimira) Putina". Uviedol, že "mnohí z nich, naopak, zaujali pevný postoj na podporu Ukrajiny".

V statuse zverejnenom vo štvrtok v aplikácii Telegram Volkov priznal, že sa mýlil, keď sa domnieval, že je možné využiť vtedajšie vojenské neúspechy ruskej armády na Ukrajine na podnietenie ruskej verejnosti k tomu, aby odsúdila konanie Kremľa voči Ukrajine, a vyvolať aj rozkol v radoch ruskej elity.

BBC vo svojej správe uviedla, že tí, ktorí Volkova kritizujú, aj tí, ktorí ho obhajujú, sa najčastejšie zhodujú v jednom: existujúci mechanizmus uvaľovania západných sankcií nie je transparentný a nedosahuje stanovené ciele.

Medzi mnohými sťažnosťami na súčasný systém je napríklad i tá, že dotknuté osoby nemajú možnosť vyjadriť sa pred zaradením na čiernu listinu, pričom sankcie oveľa viac prekážajú obyčajným ľuďom alebo dokonca odporcom vojny.

Aj agentúra Bloomberg napísala, že sankcie zo strany Británie, USA a EÚ, ktorých cieľom bolo potrestať ruskú podnikateľskú elitu a oslabiť podporu vojny na Ukrajine, namiesto toho zvýšili závislosť jej predstaviteľov od Putina.

Volkov dodal, že jeho cieľom nebolo pomôcť Fridmanovi, ale "vytvoriť precedens", aby oligarchovia a vplyvní podnikatelia videli príležitosť, ako sa vymaniť spod sankcií tým, že odsúdia Putinovo konanie a pomôžu Ukrajine.

Volkovovi kritici spochybnili samotnú relevantnosť podpory oligarchu Fridmana zo strany ruskej opozície, ktorá napr. často pripomína, že ide o liberála a spolupracovníka zavraždeného opozičného politika Boris Nemcova - , ako aj početné pochvalné vyjadrenia na adresu ruskej banky Alfa Bank, v ktorej má Fridman kontrolný podiel.

Venediktov v rozhovore pre BBC zdôraznil, že na samotnom fakte oslovenia predstaviteľov EÚ nie je nič zlé, problémom je snaha o jeho utajenie.

Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), FBK tento týždeň zverejnila výsledky svojho ďalšieho investigatívneho pátrania, ktoré sa týka moskovského primátora Sergeja Sobianina.

Vyplynulo z neho, že Venediktov dostal od moskovskej radnice veľkú sumu peňazí - okrem iného aj na vydávanie svojho časopisu Diletant. Medzi prijímateľmi finančnej podpory z tohto zdroja boli aj známi propagandisti Margarita Simoňjanová, jej manžel Togran Keosajan či kontroverzná novinárka, blogerka a politička Xenija Sobčaková.

Navaľnyj, ktorý odhaľoval korupčné správanie v Rusku a organizoval masové protikremeľské protesty, si odpykáva deväťročný trest odňatia slobody za údajné podvody.

Polícia ho zatkla v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z čoho obvinil Kremeľ.

Následne bol odsúdený na 2,5 roka väzenia za porušenie ustanovení podmienečného trestu a vlani mu súd vymeral ďalších deväť rokov odňatia slobody za podvod a pohŕdanie súdom.