Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare v Čile si vyžiadali najmenej päť obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Vlna horúčav, ktorá zasiahla Čile, bude v najbližších dňoch pokračovať, a to aj so silným vetrom, čo by mohlo boj s lesnými požiarmi ešte viac skomplikovať.

Santiago 4. februára (TASR) - Lesné požiare, ktoré v Čile vypukli v dôsledku vlny horúčav, si vyžiadali už najmenej päť obetí na životoch a materiálne škody na nehnuteľnostiach i lesných porastoch.

Ako uviedla agentúra AP, väčšina požiarov vyčíňa v regióne Biobó a susednom uble, kde úrady vyhlásili stav prírodnej katastrofy, ktorý umožňuje tesnejšiu koordináciu s armádou a pozastavenie platnosti niektorých ústavných práv.

Vlna horúčav, ktorá zasiahla Čile, bude v najbližších dňoch pokračovať, a to aj so silným vetrom, čo by mohlo boj s lesnými požiarmi ešte viac skomplikovať.

Prezident Gabriel Boric v piatok prerušil svoju dovolenku, aby mohol odcestovať do postihnutých oblastí. Pred novinármi pritom uviedol, že existujú "dôkazy", že niektoré z požiarov boli spôsobené nepovoleným vypaľovaním porastov.

AP doplnila, že požiare mali za následok aj odklad očakávaného oznámenia verdiktu súdnych znalcov, ktorí mali zverejniť príčinu smrti čilského básnika a nositeľa Nobelovej ceny Pabla Nerudu.

Skupina miestnych i zahraničných expertov mala vyjadriť svoje stanovisko k hypotézam, že Neruda zomrel na komplikácie spôsobené rakovinou prostaty, alebo že bol otrávený.

AFP spresnila, že odklad súvisí s tým, že lekár, ktorý mal na starosti predloženie záverov správy, sa nemohol pripojiť na internet, pretože sa nachádza v regióne zasiahnutom lesnými požiarmi, uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti.