Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare v Rusku majú už viac ako desať obetí

Na archívnej snímke z 5. augusta 2021 hasič zasahujú na mieste lesného požiaru v Jakutskej republike na Sibíri. Foto: TASR/AP

Šíreniu požiarov napomáha silný vietor, ktorý aj komplikuje hasenie.

Moskva/Berlín 9. mája (TASR) - Rozsiahle lesné požiare na ruskej Sibíri si vyžiadali najmenej desať obetí vrátane dvoch detí. S odvolaním sa na regionálnu správu ruského ministerstva pre mimoriadne situácie o tom informovala stanica Deutsche Welle (DW).

Lesné požiare hlásia v 77 z 85 ruských regiónov, pričom mimoriadny protipožiarny režim je vyhlásený v 46 z nich.

Šíreniu požiarov napomáha silný vietor, ktorý aj komplikuje hasenie. V najviac zasiahnutom Krasnojarskom kraji sa situácia podľa MČS postupne stabilizuje.

Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) poznamenala, že podľa expertov sa problémy s rozsiahlymi požiarmi na Sibíri začali tento rok skôr. Súvisí to aj s tým, že vojenské lietadlá, ktoré sa v uplynulých rokoch používali na ich hasenie, sú momentálne nasadené na Ukrajine.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie však ohľadne požiarov v Krasnojarskom kraji uviedlo, že letectvo pri hasení požiarov tam nie je možné použiť pre silný vietor.

DW s odvolaním sa na expertov informovala, že plocha zachvátená aktívnymi požiarmi sa bude zrejme zväčšovať. Obyvatelia viacerých regiónov pritom upozorňujú, že požiare ohrozujú nielen obce a mestá v blízkosti lesov, ale blížia sa aj k väčším mestám.