Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Lesný požiar v Kalifornii hasiči postupne likvidujú

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Požiar vypukol minulý týždeň v Národnom parku Angeles, keď vietor rozfúkal táborový oheň.

Glendora 20. januára (TASR) - Hasičom v americkom štáte Kalifornia sa darí dosahovať výrazný pokrok pri lokalizácii lesného požiaru, ktorý na predmestiach Los Angeles zničili niekoľko domov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Okresný hasičský zbor v Los Angeles oznámil, že požiar je na takmer 80 percent pod kontrolou, pričom jeho úplné zvládnutie sa očakáva v stredu.

Príslušníci hasičského zboru sa sústredili na likvidáciu požiaru horiaceho na území približne 7,8 kilometra štvorcového a začínajú uvažovať o stabilizácii spáleniska, aby na ňom nedochádzalo k erózii pôdy a jej prípadným zosuvom, uviedol hovorca americkej lesnej správy Robert Brady. "Stále tu vládne veľké sucho, takže upozorňujem ľudí, aby boli opatrní," dodal.

Požiar vypukol vo štvrtok minulý týždeň v Národnom parku Angeles, keď vietor rozfúkal táborový oheň, ktorý podľa miestnych úradov neuvážene založili traja muži. Nárazy vetra rýchlo rozdúchali plamene z hôr San Gabriel do losangeleských predmestí Glendora a Azusa, kde museli pred požiarom evakuovať 3700 ľudí. Oheň úplne zničil päť domov a 17 ďalších obydlí, garáží a iných stavieb poškodil.

Na predmestia vzdialené približne 40 kilometrov od centra Los Angeles sa v sobotu vrátili stovky obyvateľov, keď pominulo požiarne nebezpečenstvo najvyššieho stupňa, ktoré v postihnutej oblasti vyhlásili. Miestne úrady však varovali obyvateľstvo, že extrémne suchá zima zostáva pre tento región aj naďalej hrozbou.