Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lesný požiar na severe Kalifornie zničil 100 domov

Na snímke požiar v Kalifornii. Foto: TASR/AP

Najväčšie škody hlásili v jednej zo štvrtí malého mesta Weed, ktorú požiar z veľkej časti zničil.

Weed 3. septembra (TASR) - Rýchlo sa šíriaci lesný požiar na severe amerického štátu Kalifornia zničil už približne 100 domov a ďalších budov. Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia a tisíce obyvateľov museli opustiť svoje domovy, informovala v sobotu agentúra AP.

Požiar horí od piatku v blízkosti mesta Weed v okrese Siskiyou, ktorý leží zhruba 400 kilometrov severne od San Francisca. K rýchlemu šíreniu plameňov prispieva silný vietor v kombinácii so suchom a vysokými teplotami.

Najväčšie škody hlásili v jednej zo štvrtí malého mesta Weed, ktorú požiar z veľkej časti zničil. Povinná evakuácia bola okrem Weedu vyhlásená aj v okolitých mestečkách Lake Shastina a Edgewood. Celkovo sa muselo z oblasti evakuovať zhruba 7500 obyvateľov.

Hasičom sa zatiaľ podarilo dostať požiar pod kontrolu len z približne 20 percent. Kaliforný guvernér Gavin Newsom vyhlásil v okrese Siskiyou stav núdze a avizoval poskytnutie pomoci z federálnych zdrojov.

Lekári museli poskytnúť ošetrenie dvom zraneným osobám. Jedna z nich je v stabilizovanom stave, zatiaľ čo druhú previezli na špecializované oddelenie popálenín v kalifornskej metropole Sacramento.

Okres Siskiyou na severe Kalifornie pokrývajú z veľkej časti lesy. Ide o relatívne málo obývaný región, ktorý v posledných rokoch opakovane postihujú lesné požiare. Podľa vedcov k častejšiemu výskytu takýchto ničivých požiarov v Kalifornii z posledných rokov prispievajú klimatické zmeny.