Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lesný požiar v Španielsku zničil už 3000 hektárov lesa

Na snímke lesný požiar neďaleko obce Villanueva de Viver v španielskom regióne Castellón 24. marca 2023. Foto: TASR/AP

Do hasenia požiaru pri obci Villanueva de Viver bolo v noci na piatok a v piatok nasadených viac ako 500 hasičov podporovaných 18 lietadlami a vrtuľníkmi.

Madrid 24. marca (TASR) - Prvému lesnému požiaru tejto sezóny v Španielsku padlo za obeť už viac ako 3000 hektárov lesa. Evakuovaných muselo byť asi 1500 ľudí, informovali v piatok úrady autonómneho spoločenstva Valencia.

Španielsky premiér Pedro Sánchez na tlačovej konferencii v Bruseli uviedol, že tieto požiare sú "ďalším dôkazom klimatickej núdze, ktorú ľudstvo prežíva a ktorá postihuje a pustoší najmä krajiny, ako je tá naša", uviedla agentúra Reuters.

Podľa Európskeho informačného systému o lesných požiaroch v Španielsku vlani 493 požiarov zničilo rekordných 307.000 hektárov pôdy, dopĺňa TASR.

Do hasenia požiaru pri obci Villanueva de Viver bolo v noci na piatok a v piatok nasadených viac ako 500 hasičov podporovaných 18 lietadlami a vrtuľníkmi. Predstaviteľka regionálnej samosprávy Gabriela Bravová uviedla, že záchranné služby evakuovali osem obcí. V oblasti podľa nej fúka silný vietor a prevládajú prakticky letné teploty, čo by mohlo ohniská horenia znovu aktivovať.

V správe Európskej komisie (EK) z marca sa konštatuje nedostatok zrážok a vyššie teploty počas zimy, ako je obvyklé – preto boli pre južné Španielsko, Francúzsko, Írsko, Britániu, severné Taliansko, Grécko a niektoré časti východnej Európy vydané varovania pred suchom.

EK varovala, že nedostatočné zásoby vody môžu ovplyvniť strategické odvetvia vrátane poľnohospodárstva a výroby elektrickej energie.

Napríklad produkcia olivového oleja v Európskej únii v rokoch 2022 – 23 klesne podľa oficiálnych odhadov o polovicu v porovnaní s predchádzajúcou sezónou, a to najmä v dôsledku poklesu produkcie v Španielsku spôsobeného suchom. Sucho zasiahlo aj produkciu v poľnohospodárstve v Portugalsku a Taliansku.