Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lesothský premiér sa neukázal na súde, kde mal čeliť obžalobe z vraždy

Thomas Motsoahae Thabane, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Polícia vo štvrtok oznámila, že Thomas Thabane bude obžalovaný z vraždy svojej prvej manželky Lipolelo Thabaneovej.

Maseru 21. februára (TASR) - Lesothský premiér Thomas Thabane sa v piatok nedostavil na súd, kde mal čeliť obžalobe z vraždy, vraždy v štádiu prípravy a poškodzovania cudzej veci. Informovala o tom agentúra DPA.

Polícia vo štvrtok oznámila, že Thomas Thabane bude obžalovaný z vraždy svojej prvej manželky Lipolelo Thabaneovej.

Na súdne pojednávanie však premiér neprišiel z dôvodu lekárskej prehliadky v susednej Juhoafrickej republike.

"Nie je pravda, že Thabane v Juhoafrickej republiky žiada o politický azyl," povedal Thabaneho tajomník Thabo Thakalekoala.

Zástupca policajného komisára v lesothskej metropole Maseru Paseka Mokete uviedol, že nedostal informácie o Thabaneho súčasnom mieste pobytu. Úrady v Lesothe už obvinili z vraždy Lipolelo začiatkom februára súčasnú prvú dámu Maesaiah Thabaneovú.

Bývalú manželku Thomasa Thabaneho Lipolelo zastrelili v júni 2017 krátko pred tým, ako premiér začal vykonávať druhé funkčné obdobie.

V tom období viedli manželia zdĺhavú rozvodovú bitku, pričom premiér už mal vzťah s Maesaiah Thabaneovou. Obe ženy bojovali na súde o to, ktorá z nich má byť legitímnou prvou dámou. Sudca nakoniec rozhodol v prospech Lipolelo Thabaneovej.

Začiatkom januára sa v prípade objavili nové dôkazy, keď bol zverejnený list šéfa policajného zboru, v ktorom sa uvádza, že v záznamoch komunikácie zo dňa spáchania zločinu vyšetrovatelia zachytili telefónne číslo predsedu vlády.

Thabane sa v spojitosti s vraždou dostal pod tlak verejnej mienky. Vo štvrtok oznámil, že 31. júla odstúpi zo svojej funkcie.