Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Let MH17: Holandsko a Austrália vedú spor proti Rusku

Austrálski, malajzijskí a holandskí vyšetrovatelia prehľadávajú trosky lietadla Boeing 777 letu MH17 pri dedine Rozsypne v Doneckom regióne na východe Ukrajiny 5. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Chicagský dohovor stanovuje, že štáty sa musia zdržať používania zbraní proti civilným lietadlám počas letu.

Brusel 24. mája (TASR) - Belgicko víta kroky Holandska a Austrálie, ktoré iniciovali postup na urovnanie sporov proti Rusku v Rade Medzinárodnej organizácie civilného letectva (ICAO) v súvislosti s tragickým koncom letu MH17 nad východnou Ukrajinou zo 17. júla 2014. V utorok túto správu potvrdilo belgické ministerstvo zahraničných vecí, informuje spravodajca TASR.

Rezort belgickej diplomacie spresnil, že uvedený právny postup bol zavedený v súlade s článkom 84 Dohovoru o medzinárodnom civilnom letectve (Chicagský dohovor), ktorý stanovuje, že v prípade nezhody medzi dvoma alebo viacerými zmluvnými štátmi týkajúcej sa výkladu alebo uplatňovania tohto dohovoru Rada ICAO rozhodne na žiadosť ktoréhokoľvek štátu, ktorého sa spor týka. Chicagský dohovor stanovuje, že štáty sa musia zdržať používania zbraní proti civilným lietadlám počas letu.

Belgicko víta a podporuje iniciatívu Holandska a Austrálie a dúfa, že táto iniciatíva môže konštruktívne prispieť k implementácii rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2166 z roku 2014, ktorá požaduje, aby osoby zodpovedné za incident boli brané na zodpovednosť a aby sa všetky štáty plne pripojili k snahám o vyvodenie zodpovednosti.

V tejto súvislosti Belgicko zopakovalo podporu súdnemu procesu, ktorý v súčasnosti prebieha v Amsterdame.

Spolu s ostatnými krajinami, ktoré sú súčasťou Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT) zriadeného po zostrelení lietadla s 298 ľuďmi na palube smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpur, bude Belgicko pokračovať vo svojom úsilí objasniť všetky skutočnosti tohto tragického incidentu, aby spravodlivosť mohla byť vykonaná "nezávisle, čestne a transparentne", oznámilo federálne ministerstvo zahraničných vecí.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)