Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Letecké spojenie s Kanárskymi ostrovmi sa po piesočnej búrke obnovilo

Na snímke lietadlo odlieta z letiska v Santa Cruz de Tenerife, najväčšom meste na španielskom ostrove Tenerife v pondelok 24. februára 2020. Foto: TASR/AP

Piesok a prach na toto súostrovie privial vietor zo Sahary.

Madrid 24. februára (TASR) - Prevádzka na všetkých letiskách na Kanárskych ostrovoch sa v pondelok obnovila v obvyklom režime po tom, ako sa letecké spojenie cez víkend prerušilo pre piesočnú búrku. Piesok a prach na toto súostrovie privial vietor zo Sahary. Ide o jav nazývaný calima a na ostrovoch nachádzajúcich sa západne od Afriky k nemu dochádza pomerne často.

Pre zlú viditeľnosť a nárazy vetra cez víkend zrušili lety z letísk na ostrovoch Gran Canaria, La Palma, Lanzarote, zo severnej i južnej časti ostrova Tenerife. Prevádzka na všetkých letiskách sa v pondelok vrátila do normálu.

Záchranné zložky boli pre piesočnú búrku cez víkend v stave pohotovosti, zatiaľ čo miestnym obyvateľom úrady odporučili zostať doma a zatvoriť okná a dvere. Podľa agentúry AP základné školy na všetkých ôsmich kanárskych ostrovoch zrušili v pondelok vyučovanie.

Šéf regionálnej vlády Ángel Victor Torres na margo výčinov počasia pre AP uviedol, že "za 40 rokov sme niečo takéto nezažili".

Silný vietor priniesol na Kanárske ostrovy nielen piesok a prach, ale komplikoval aj zásah hasičov pri likvidácii najmenej troch lesných požiarov, pričom jeden vypukol v prírodnej rezervácii na ostrove Gran Canaria.

Požiare si cez víkend vynútili evakuáciu približne 2000 ľudí. Po uhasení plameňov sa evakuovaní začali v pondelok vracať do svojich domovov.