Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Letecké útoky Saudskou Arábiou vedenej koalície zasiahli mesto Saná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K náletom došlo po tom, ako vzdušné sily Saudskej Arábie v sobotu zachytili a zničili dve balistické strely, ktoré na územie krajiny odpálili jemenskí povstalci podporovaní Iránom.

Dubaj 30. marca (TASR) - Saudskou Arábiou vedená koalícia bojujúca proti húsijským povstalcom v Jemene uskutočnila v pondelok niekoľko leteckých útokov na hlavné mesto Saná. V tomto meste boli takéto útoky v minulých mesiacoch zriedkavé vzhľadom na deeskalačné úsilie podporované Organizáciou Spojených národov (OSN), uviedla agentúra Reuters.

K náletom došlo po tom, ako vzdušné sily Saudskej Arábie v sobotu zachytili a zničili dve balistické strely, ktoré na územie krajiny odpálili jemenskí povstalci podporovaní Iránom.

Rakety boli odpálené v sobotu neskoro večer smerom na Rijád a mesto Džázán na juhu Saudskej Arábie, uviedol hovorca Rijádom vedenej vojenskej aliancie bojujúcej proti povstalcom v susednom Jemene. Úlomky z jednej rakety zranili v Rijáde dvoch civilistov, oznámila podľa štátnej tlačovej agentúry SPA civilná ochrana mesta.

Hovorca jemenských povstalcov neskôr potvrdil, že cieľom útokov dronov a rakiet bol Rijád a niekoľko miest na juhu Saudskej Arábie.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval minulý týždeň na celosvetové prímerie vzhľadom na pokračujúcu pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2. Jeho výzvu privítali všetky strany konfliktu v Jemene.

Jednu z najchudobnejších krajín arabského sveta sužuje vojna od roku 2014. V roku 2015 do konfliktu zasiahla Saudská Arábia a jej sunnitskí spojenci na podporu medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.

Táto vojna je považovaná za zástupný konflikt medzi Saudskou Arábiou a jej regionálnym rivalom, šiitským Iránom, ktorý podporuje húsíov. Jemen sa počas nej dostal na pokraj hladomoru a zdravotnícke zariadenia v krajine sú zdevastované.