Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Leteckí dopravcovia kritizujú testy na covid pre cestujúcich z Číny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

IATA združuje zhruba 300 leteckých spoločností a tieto reštrikcie nazvalo nepremyslenou reakciou, informuje agentúra AFP.

Ženeva 4. januára (TASR) – Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) v stredu kritizovalo rozhodnutia viacerých krajín o znovuzavedení testovania na koronavírus či iné opatrenia. Od cestujúcich z Číny ich začali vyžadovať pre prudký nárast prípadov covidu. IATA združuje zhruba 300 leteckých spoločností a tieto reštrikcie nazvalo nepremyslenou reakciou, informuje agentúra AFP.

Medzi štátmi, ktoré začali vyžadovať negatívny výsledok testu na koronavírus od cestujúcich z Číny, sú Austrália, Británia, Spojené štáty, Kanada, Francúzsko, Španielsko či Japonsko. Ide o rekciu na decembrové uvoľnenie tvrdých reštrikcií v Číne, ktoré vyvolalo výrazný nárast infekcií.

IATA argumentuje tým, koronavírus sa už vo veľkej miere šíri aj v krajinách, ktoré obmedzenia voči cestujúcim z Číny zavádzajú. Generálny riaditeľ IATA Willie Walsh priblížil, že podľa výskumov z konca roku 2021, keď sa objavil variant omikron, obmedzovanie dopravy nijako neovplyvnilo prudké šírenie nákazy.

Walsh dodal, že k dispozícii sú iné nástroje na zvládanie covidu než opatrenia, ktoré "prerušia medzinárodnú konektivitu, poškodia ekonomiku a zničia pracovné miesta".

Globálna osobná doprava, ktorú v roku 2020 výrazne poznačila pandémia, sa vlani obnovila na úroveň 70,6 percenta oproti obdobiu pred covidom.

Peking nazval v utorok medzinárodné cestovné obmedzenia pre Číňanov neprijateľnými a pohrozil recipročnými opatreniami. Čínske úrady predtým avizovali, že od 8. januára nebudú od prichádzajúcich osôb vyžadovať karanténu.