Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Leteckú prevádzku a služby v Afganistane bude riadiť firma zo SAE

Lietadlá parkujú na dráhe medzinárodného letiska Hamída Karzaja v Kábule 31. augusta 2021 počas evakuácie. Foto: TASR/AP

V rámci zmluvy s Afganistanom musí firma GAAC v priebehu nasledujúcich desiatich rokov investovať do afganskej leteckej dopravy viac než 300 miliónov dolárov.

Abú Zabí/Kábul 9. septembra (TASR) - Spoločnosť GAAC zo Spojených arabských emirátov (SAE) podpísala vo štvrtok s hnutím Taliban zmluvu o riadení leteckej dopravy v Afganistane. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kompletná prevádzka kábulského letiska, ktoré bolo poškodené vlani v auguste počas hromadnej evakuácie civilného obyvateľstva z afganskej metropoly, je podľa AFP významným faktorom na obnovenie afganskej ekonomiky.

V rámci zmluvy s Afganistanom musí firma GAAC v priebehu nasledujúcich desiatich rokov investovať do afganskej leteckej dopravy viac než 300 miliónov dolárov. Spoločnosť má tiež nastaviť vzdušný priestor tak, aby ho mohli využívať aj zahraniční prepravcovia, a obnoviť služby – riadenie letovej prevádzky a komunikačné, dozorné a meteorologické služby – tak, aby sa na afganské letiská mohli vrátiť veľké letecké spoločnosti, uviedli predstavitelia GAAC.

Tento rok ide už o tretiu zmluvu medzi GAAC a afganským ministerstvom dopravy a civilného letectva. Firma podpísala aj dve separátne dohody, ktoré jej umožňujú kontrolovať cestujúcich na letisku v Kábule a vykonávať pozemnú obsluhu lietadiel.