Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Letecký útok Izraela na pásmo Gazy si vyžiadal najmenej osem obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V tomto istom období prišlo o život aj 19 ľudí na území Izraela, pričom väčšinu týchto obetí tvorili izraelskí civilisti.

Gaza 5. augusta (TASR) - Najmenej osem ľudí zahynulo a ďalších 40 osôb utrpelo zranenia pri izraelskom leteckom útoku v pásme Gazy. V piatok to uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Medzi obeťami útoku je veliteľ ozbrojeného krídla teroristickej skupiny Palestínsky islamský džihád Tajsír Džabárí. Zahynulo aj päťročné dievča, oznámilo ministerstvo.

Izraelská armáda uviedla, že táto vojenská operácia bola zacielená na militantnú skupinu Palestínsky islamský džihád. V utorok uzavreli izraelské úrady oblasti neďaleko hraníc s pásmom Gazy. Ako dôvod armáda uviedla hrozbu odvetných reakcií po tom, ako boli v noci na utorok zadržaní dvaja členovia Palestínskeho islamského džihádu.

Hovorca izraelskej armády uviedol, že pri piatkovom útoku na Gazu zahynulo približne 15 nepriateľských bojovníkov, píše agentúra AFP. Upozornil však, že táto vojenská operácia sa ešte neskončila.

Od konca marca prišlo pri eskalácii násilností o život už najmenej 55 Palestínčanov, väčšina v Predjordánsku. Medzi obeťami boli podozriví militanti, ale i civilisti vrátane palestínsko-americkej novinárky Šírín abú Aklaovej, ktorá pokrývala izraelskú vojenskú raziu v Džaníne.

V tomto istom období prišlo o život aj 19 ľudí na území Izraela, pričom väčšinu týchto obetí tvorili izraelskí civilisti. Zahynuli najmä v dôsledku útokov zo strany Palestínčanov. O život prišli aj traja izraelskí Arabi.