Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Letecký útok v Tigraji si vyžiadal najmenej 64 obetí na životoch

Matka plače počas ošetrenia svojho ročného dieťaťa, ktoré utrpelo zranenia pri leteckom bombovom útoku na dedinu v etiópskom regióne Tigraj v nemocnici v Mekelle, hlavnom meste regiónu Tigraj na severe Etiópie v stredu 23. júna 2021. Foto: TASR/AP

Viacerí svedkovia útoku uviedli, že videli desiatky mŕtvych i zranených, medzi nimi aj mnoho detí.

Addis Abeba 24. júna (TASR) - Najmenej 64 ľudí zahynulo a ďalších 180 osôb utrpelo zranenia pri utorkovom leteckom útoku v etiópskom regióne Tigraj. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa.

Vzdušný útok na trh v meste Tagoga, vzdialenom 30 kilometrov severozápadne od regionálnej metropoly Mekele, sa odohral ešte v utorok v čase prebiehajúceho sčítania hlasov po pondelkových parlamentných voľbách v Etiópii.

Prvé správy hovorili len o desiatkach zabitých civilistov, presný počet obetí nebol bezprostredne známy.

Poradca regionálnej správy Tigraja pre zdravie matiek a detí Mulu Atsbaha vo štvrtok spresnil, že pri nálete na trh bolo zabitých 64 ľudí a ďalších 180 zranených. Povedal, že počet obetí a zranených hlásili obyvatelia Togoga a tieto číslo podľa neho potvrdili "miestni vodcovia".

Osoba, ktorá utrpela zranenia pri leteckom bombovom útoku v etiópskom regióne Tigraj, privážajú do nemocnice v Mekelle, hlavnom meste regiónu Tigraj na severe Etiópie v stredu 23. júna 2021.
Foto: TASR/AP


Viacerí svedkovia útoku pre AFP uviedli, že videli desiatky mŕtvych i zranených, medzi nimi aj mnoho detí. Hovorca etiópskej armády plukovník Getnet Adane vo štvrtok samotný nálet potvrdil, no trval na tom, že pri operácii nezahynuli ani neboli zranení civilisti, ale povstalci "v civilnom oblečení".

Organizácia Spojených národov (OSN) vyzvala na okamžité vyšetrenie utorkového bombového útoku.

Vlani v novembri vypukol v etiópskom zväzovom štáte Tigraj ozbrojený konflikt medzi etiópskou armádou a miestnymi separatistami. Agentúry OSN a humanitárne organizácie odhadujú, že v regióne Tigraj v dôsledku tohto konflitu hladuje približne 350.000 ľudí a ďalšie milióny naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc.