Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Letisko v Catanii dočasne uzavreli pre erupciu Etny

Sopka Etna na talianskom ostrove Sicília chŕli lávu počas erupcie neďaleko mesta Nicolosi 14. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Etna je so svojimi 3324 metrami najvyššou aktívnou sopkou v Európe. Za posledných 500.000 rokov zažila časté malé aj rozsiahlejšie erupcie.

Rím 14. augusta (TASR) - Sopka Etna na talianskom ostrove Sicília opäť vybuchla, čo si v pondelok vyžiadalo dočasné uzavretie letiska v meste Catania. TASR o tom píše podľa správy agentúry DPA.

Lety v oboch smeroch budú pozastavené do 13.00 h SELČ, informovala spoločnosť Sac, ktorá toto medzinárodné letisko prevádzkuje.

Letisko Vincenza Belliniho známe aj pod označením Catania-Fontanarossa leží na východe Sicílie, a teda v jednej z najobľúbenejších turistických destinácii v Taliansku. Naposledy ho v júli na viac dní zatvorili po tom, ako v tamojšej príletovej hale vypukol požiar.

Etna je so svojimi 3324 metrami najvyššou aktívnou sopkou v Európe. Za posledných 500.000 rokov zažila časté malé aj rozsiahlejšie erupcie. Patrí tak aj k vôbec najaktívnejším sopkám na svete.