Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lexmann vyzvala šéfov inštitúcií EÚ na bojkot ZOH v Pekingu

Na archívnej snímke europoslankyňa Miriam Lexmann. Foto: TASR - Jakub Kotian

V stanovisku pre médiá uviedla, že svet si nemôže dovoliť zatvárať oči pred bezprecedentným porušovaním ľudských práv náboženských a etnických menšín Čínskou komunistickou stranou.

Brusel 8. decembra (TASR) - Slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Miriam Lexmann (KDH) v stredu oznámila, že spoluiniciovala výzvu predsedom inštitúcií Európskej únie, ako aj trom najvyšším slovenským ústavným činiteľom na diplomatický bojkot Zimných olympijských hier (ZOH) v Pekingu.

V stanovisku pre médiá uviedla, že svet si nemôže dovoliť zatvárať oči pred bezprecedentným porušovaním ľudských práv náboženských a etnických menšín Čínskou komunistickou stranou.

Podľa jej slov z rastúceho počtu dôveryhodných právnych zistení jasne vyplýva, že v regióne Sin-ťiang, v ktorom Čínska ľudová republika prenasleduje a vedie brutálnu kampaň proti Ujgurom a iným menšinovým skupinám, dochádza ku genocíde a zločinom proti ľudskosti.

"Budúcoročné ZOH sa tak, žiaľ, budú konať v kontexte rozsiahleho porušovania ľudských práv. Olympijské hry ako vrchol oslavy športu nemôžu byť obeťou politiky. Vo svetle takto závažného porušovania ľudských práv však považujeme za nevyhnutné obrátiť sa s naliehavou žiadosťou o bojkot hier na vrcholových politických predstaviteľov," vysvetlila poslankyňa.

Lexmann na pôde Európskeho parlamentu už v júli tohto roku presadila prijatie ľudskoprávneho uznesenia obsahujúceho výzvu na diplomatický bojkot ZOH.

Upozornila tiež, že dokumenty známe ako "Xinjiang Papers" priniesli dôkazy o tom, že v riadení represívnej politiky v regióne Sin-ťiang zohráva úlohu aj čínsky prezident Si Ťin-pching a ďalší vysokí predstavitelia štátneho režimu. Dodala, že Peking medzitým pokračuje v zásahoch proti hongkonskému prodemokratickému hnutiu a prenasleduje Tibeťanov či iné náboženské a etnické menšiny.

"Vzhľadom na pretrvávajúcu neakceptovateľnú ľudskoprávnu situáciu sme presvedčení, že ZOH v Pekingu sa nemôžu uskutočniť bez toho, aby sme jasne dali najavo svoj nesúhlas s týmto dianím," uviedli v liste adresovanom vysokým predstaviteľom EÚ členovia Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC), ktorej spolupredsedníčkou je europoslankyňa Lexmann.

Upozornila, že k tejto výzve sa pridali aj ďalší slovenskí europoslanci, aby spoločne apelovali na troch najvyšších ústavných činiteľov SR, ktorých vyzvali na verejné odmietnutie účasti na ZOH v Pekingu, lebo olympiáda môže byť zneužitá na propagandistickú kampaň Čínskej ľudovej republiky.

"Vyzývame na solidaritu s obeťami prenasledovania, na obhajobu ľudskej dôstojnosti a obranu hodnôt, na ktorých sú olympijské hry založené," uvádza sa vo výzve, pod ktorú sa podpísali aj ďalší šiesti slovenskí europoslanci - Peter Pollák (OĽaNO), Vladimír Bilčík (SPOLU), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) a Martin Šimečka, Michal Wiezik a Martin Hojsík (všetci PS).

(spravodajca TASR Jaromír Novak)