Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Leyenová a Metsolová vyjadrili sústrasť Grékom po zrážke vlakov

Hasiči a záchranári zasahujú po zrážke v Tempe neďaleko mesta Larissa v Grécku, v stredu 1. marca 2023. Foto: TASR/AP

Osobný vlak s 350 pasažiermi bol na ceste z metropoly Atény do druhého najväčšieho mesta Solún na severe krajiny; nákladný vlak išiel opačným smerom.

Brusel/Atény 1. marca (TASR) - Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová vyjadrili v stredu sústrasť obyvateľom Grécka po tragickej zrážke vlakov, pri ktorej zahynulo 36 ľudí, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Havária osobného a nákladného vlaku blízko mesta Larisa na severe Grécka si podľa najnovšej bilancie, ktorú zverejnila agentúra AP, vyžiadala minimálne 36 obetí na životoch a približne 85 zranených.

"Celá Európa smúti s vami," napísala Leyenová na sociálnej sieti Twitter. "V myšlienkach som s ľudom Grécka po hroznom vlakovom nešťastí, ktoré si uplynulú noc blízko Larisy vyžiadalo toľko životov," uviedla šéfka EK, ktorá k svojmu vyhláseniu dopísala po grécky: "Stojíme po vašom boku".



Sústrasť na Twitteri vyjadrila aj Metsolová, ktorá zároveň poďakovala "všetkým záchranárom a zdravotníckemu personálu", ktorí zasahovali na mieste nešťastia.

Miestny hasičský zbor prostredníctvom svojho hovorcu potvrdil, že sa vykoľajilo niekoľko vozňov po zrážke nákladného a osobného vlaku, približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. K nehode došlo v utorok krátko pred polnocou.

Záchranné práce s cieľom vyslobodiť uviaznutých cestujúcich pokračovali aj v stredu ráno. Z 85 zranených museli 53 hospitalizovať.

Hasiči zasahujú po zrážke v meste Tempe neďaleko mesta Larissa v Grécku začiatkom stredy 1. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Príčina havárie nebola bezprostredne známa; miestne médiá označili nešťastie za najhoršiu vlakovú nehodu v dejinách Grécka.

Osobný vlak s 350 pasažiermi bol na ceste z metropoly Atény do druhého najväčšieho mesta Solún na severe krajiny; nákladný vlak išiel opačným smerom.

Na miesto prišlo približne 150 hasičov a 40 sanitiek, spresnili grécke pohotovostné služby. Na odstránenie trosiek nasadili aj žeriavy.

Podľa gréckej verejnoprávnej televíznej stanice ERT začal jeden z vozňov vlaku po zrážke horieť a vo vnútri zostalo zakliesnených niekoľko ľudí. Podľa starostu neďalekého mesta Tempi Jorgosa Manolisa bolo vo vlaku množstvo študentov, ktorí sa vracali do Solúna po predĺženom prázdninovom víkende.