Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Leyenová a Michel zdôraznili potrebu konať v oblasti energií

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová takisto upozornila, že je potrebný rýchly prechod na obnoviteľné zdroje energie.

Brusel 9. novembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu poslancom Európskeho parlamentu povedala, že súčasná situácia v oblasti energií si vyžaduje "urýchlené kroky a strategickú obozretnosť". TASR správu prevzala z oficiálnej webovej stránky Európskeho parlamentu.

Všetky členské krajiny EÚ by sa mali zamerať na zásobenie plynom s cieľom vyhnúť jeho nedostatku ku koncu budúceho leta. Von der Leyenová takisto upozornila, že je potrebný rýchly prechod na obnoviteľné zdroje energie.

Prioritami sú aj udržanie konkurencieschopnosti Európy v oblasti priemyslu prostredníctvom flexibilnejších štátnych pravidiel pre pomoc a balíčka REPowerEU, ktorý by mal európskym krajinám pomôcť odpútať sa od ruského plynu.

Poslanci EP v stredu rokovali o záveroch októbrového summitu EÚ, ktorý bol zameraný na vojnu na Ukrajine, energiu, klimatickú zmenu, Irán a vzťahy s Čínou. Predseda Európskej rady Charles Michel tento summit označil za "ústredný" v očakávaniach občanov EÚ, podnikov i vlád štátov, pričom sa podarilo prekonať rozdiely a dohodnúť sa na pláne.

"Potrebujeme legislatívne návrhy, aby ministri pre oblasť energií členských krajín mohli konať a prijímať rozhodnutia," napísal Michel na Twitteri.

Poslanci EP žiadali zrýchlenie práce na reformách trhu s elektrinou, aby sa oddelila cena elektriny od cien plynu. Nevyužité pôžičky z fondu na obnovu by mali byť použité na energetickú infraštruktúru a do prevádzky by mali byť rýchlejšie zavádzané obnoviteľné zdroje energie.

Takisto žiadali ďalšie opatrenia na ochranu občanov a podnikov pred rastúcimi účtami za energie. Chceli i daň z neočakávaných ziskov pre energetické spoločnosti.