Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Leyenová: EK bude konať rázne pri nerešpektovaní právneho štátu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Súd v plnom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a Poľska voči takzvanému mechanizmu podmienenosti.

Brusel 16. februára (TASR) - Rozsudok Súdneho dvora EÚ, ktorý vo štvrtok potvrdil platnosť všeobecného nariadenia o podmienenosti čerpania rozpočtu rešpektovaním zásad právneho štátu, potvrdil pozíciu Európskej komisie (EK). Exekutíva EÚ bude konať rázne v prípade nerešpektovania týchto zásad, vyhlásila jej predsedníčka Ursula von der Leyenová krátko po oznámení rozsudku súdnej inštitúcie z Luxemburgu, informuje spravodajca TASR.

Súd v plnom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a Poľska voči takzvanému mechanizmu podmienenosti.

"Súd potvrdzuje zákonnosť tohto dôležitého nástroja, ktorý nám umožňuje lepšie chrániť rozpočet EÚ a finančné záujmy Únie pred porušovaním zásad právneho štátu," uviedla šéfka eurokomisie v oficiálnom vyhlásení.

Podľa jej slov tento mechanizmus zabezpečuje, že rozpočet Únie bude v súlade so zásadami riadneho finančného hospodárenia v prospech všetkých európskych občanov.

"Komisia teraz dôkladne zanalyzuje odôvodnenie rozsudkov a ich možný vplyv na ďalšie kroky, ktoré podnikneme podľa tohto nariadenia," odkázala von der Leyenová. Spresnila, že na základe rozsudkov exekutíva EÚ už v nasledujúcich týždňoch prijme usmernenia na uplatňovanie mechanizmu v praxi.

Zároveň uviedla, že EK pozorne sleduje situáciu vo všetkých členských štátoch eurobloku od nadobudnutia účinnosti nariadenia a dôkladne posudzuje niektoré prípady.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)