Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Leyenová v rozhovore uviedla, že chce, aby Putin čelil trestnému súdu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, archívne foto. Foto: TASR/AP

To, že Putin musí túto vojnu prehrať a čeliť zodpovednosti za svoje činy, je pre mňa dôležité, povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Berlín 15. septembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok uviedla, že chce, aby sa ruský prezident Vladimir Putin postavil pred Medzinárodný trestný súd (ICC) za vojnové zločiny na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na rozhovor, ktorý von der Leyenová poskytla televíznemu kanálu nemeckého denníka Bild.

"To, že Putin musí túto vojnu prehrať a čeliť zodpovednosti za svoje činy, je pre mňa dôležité," povedala.

Von der Leyenová podľa svojich vyjadrení považuje za "možné", že ruský prezident sa jedného dňa postaví pred ICC, pretože "Putin je nakoniec zodpovedný" za vojnové zločiny na Ukrajine.

Predsedníčka EK pre Bild takisto uviedla, že Ukrajina urýchlene potrebuje aj finančnú podporu. Takisto povedala, že Ukrajina má ohromnú motiváciu. "Vedia, za čo bojujú," povedala a dodala, že "priatelia" vo svete robia všetko pre to, aby Ukrajina dostala tie správne zbraňové systémy, píše Bild.