Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Libanon a Izrael obnovili rokovania o sporných námorných hraniciach

RIlustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rokovania medzi krajinami, ktoré sú technicky stále vo vojnovom stave, sa začali na základni OSN Nakura v južnej časti Libanonu.

Bejrút 4. mája (TASR) - Libanon a Izrael v utorok po niekoľkých mesiacoch obnovili rozhovory o svojich sporných námorných hraniciach s cieľom uvoľniť cestu pre ťažbu ropy a zemného plynu v pobrežných vodách. Rokovania sprostredkúvajú Spojené štáty.

Rokovania medzi krajinami, ktoré sú technicky stále vo vojnovom stave, sa začali na základni OSN Nakura v južnej časti Libanonu, informovala tlačová agentúra AFP.

Libanon a Izrael sa vlani zúčastnili na nepriamych rozhovoroch zameraných na demarkáciu. Tieto rokovania uviazli po tom, ako Libanon vyslovil požiadavku na väčšiu oblasť vrátane časti plynového poľa Kariš, kde Izrael udelil prieskumné práva gréckej spoločnosti.

Na minuloročných rokovaniach sa malo hovoriť o požiadavke Libanonu na 860 štvorcových kilometrov v spornej námornej oblasti. Libanon však vyhlásil, že mapa predložená OSN v roku 2011 bola založená na chybných výpočtoch, a začal požadovať 1430 štvorcových kilometrov ďalej na juh vrátane časti Karišu.

Každá z krajín požadovala odlišnú demarkačnú čiaru, povedal v utorok pre AFP zdroj z libanonského prezidentského úradu. Libanonský prezident Michel Aún v apríli vyslovil požiadavku, aby Izrael zastavil všetku ťažobnú činnosť v Kariši dovtedy, kým sa nevyriešia spory.

Libanon vo februári 2018 podpísal svoj prvý kontrakt na ťažbu ropy a zemného plynu v pobrežných vodách s konzorciom zahŕňajúcim petrochemické giganty Total, ENI a Novatek. Libanonskí politici dúfajú, že komerčne životaschopné zdroje uhľovodíkov pri libanonskom pobreží pomôžu vytrhnúť zadlženú krajinu z jej najhoršej hospodárskej krízy za uplynulé desaťročia.