Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Borrell vyzval libanonských politikov, aby sformovali vládu

Na archívnej snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v Bruseli v pondelok 13. júla 2020. Foto: TASR/AP

Hospodárska kríza v Libanone prepukla koncom roka 2019 a v posledných mesiacoch sa vystupňovala, pripomína AP.

Bejrút 19. júna (TASR) - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v sobotu libanonských politikov kritizoval za zdržiavanie pri tvorbe novej vlády a upozornil, že Európska únia by mohla zaviesť sankcie voči osobám zodpovedným za toto zdržanie. Píše o tom agentúra AP.

Borrel po stretnutí s libanonským prezidentom Michelom Aúnom podľa AP povedal, že libanonskí politici by mali urýchlene sformovať novú vládu, zaviesť reformy a dohodnúť sa s Medzinárodným menovým fondom (MMF) s cieľom dostať túto krajinu z paralyzujúcej hospodárskej a finančnej krízy.

"EÚ je pripravená pomôcť; musí však byť zavedený program MMF," napísal Borrell na Twitteri a dodal, že EÚ takýto postup od libanonského vedenia očakáva.

"S odchádzajúcim libanonským premiérom Hassanom Dijábom som hovoril o hospodárskej situácii v krajine, ktorá sa zhoršuje a spôsobuje škodu obyvateľom krajiny," uviedol šéf európskej diplomacie.
Na archívnej snímke libanonský prezident Michel Aún (vpravo) a libanonský premiér Hasan Dijáb východne od Bejrútu 22. januára 2020.
Foto: TASR/AP

Hospodárska kríza v Libanone prepukla koncom roka 2019 a v posledných mesiacoch sa vystupňovala, pripomína AP. Táto krajina nie je schopná splácať svoje dlhy a rozhovory medzi Libanonom a MMF v marci minulého roka uviazli v slepej uličke.

Dijáb v roku 2019 nahradil trojnásobného libanonského premiéra Saada Harírího. Dijábova však vláda odstúpila po výbuchu v bejrútskom prístave v auguste minulého roka.

Harírí dostal v októbri 2020 za úlohu zostaviť vládu, proces však naťahuje nekonečné dohadovanie medzi hlavnými vládnúcimi stranami, píše AP.

"Nedokážeme pochopiť, že deväť mesiacov po odstúpení premiéra Libanon stále nemá vládu," povedal Borrell a dodal, že krajina je na "pokraji" finančného kolapsu. Rada Európskej únie podľa jeho slov zvažuje i "ďalšie možnosti vrátane sankcií".