Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Hovorca príbuzných obetí výbuchu v Libanone žiada stiahnutie sudcu

Sympatizanti radikálneho šiitského hnutia Hizballáh s puškami počas streľby v libanonskej metropole Bejrút. Foto: TASR/AP

Hutajt hovoril o štvrtkových protestoch v Bejrúte, počas ktorých vypukla streľba, pričom zahynulo najmenej šesť ľudí a ďalších 30 ich zranených.

Bejrút 17. októbra (TASR) - Hovorca pozostalých po obetiach vlaňajšieho výbuchu v prístave libanonskej metropoly Bejrút zverejnil video, v ktorom žiada, aby bol vyšetrujúci sudca Tárik Bítár z tohto prípadu stiahnutý. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Ibráhím Hutajt oznámil, že sa vzdáva svojej funkcie hovorcu.

Toto video koluje na sociálnych sieťach od piatku večera a množia sa dohady, že Hutajt ho nahral pod nátlakom.

Hovorca i pozostalí totiž doteraz Bítárovi plne dôverovali a podporovali jeho úsilie o objasnenie stále nevyriešeného prípadu.

Podľa denníka L'Orient-Le Jour je sudca Bítár zastrašovaný radikálnym šiitským hnutím Hizballáh i šiitskou stranou Amal, pretože viacerí ich poslanci alebo exministri sú stíhaní v kauze výbuchu v bejrútskom prístave.

L'Orient-Le Jour napísal, že pozostalí sa od Hutajtových výrokov a požiadaviek dištancovali a potvrdili podporu a dôveru sudcovi Bítárovi.

Agentúra AFP informovala, že Hutajt v rozhovore s jej spravodajcom v súvislosti s videozáznamom poprel, že by bol vystavený nátlaku alebo zastrašovanniu. Vyhlásil, že ho nahral z vlastnej vôle. Dodal, že jediné, čo ho ovplyvnilo boli "incidenty zo štvrtka" a obava, že Libanon "skĺzava k občianskej vojne". "Rozhodol som sa preto vzdať sa roly hovorcu" pozostalých po obetiach výbuchu v prístave.

Hutajt hovoril o štvrtkových protestoch v Bejrúte, počas ktorých vypukla streľba, pričom zahynulo najmenej šesť ľudí a ďalších 30 ich zranených. Ľudia demonštrovali proti súdu, ktorý zamietol sťažnosť proti Bítárovi. Demonštráciu zorganizovali Hizballáh a Amal.

Analytička Lina Khatibová z think-tanku Chatham House v reakcii pre AFP uviedla, že Hutajtovo video je "alarmujúce, pretože ide o náhly obrat o 180 stupňov oproti (jeho) predchádzajúcim vyhláseniam ... na podporu vyšetrovanie" udalostí v prístave.

"Na videu sa zdá, že je pod nátlakom," povedala s tým, že Hutajtov slovný prejav vo videu sa líši od jeho bežného jazyka. Podľa nej "všetko naznačuje tomu, že Hutajt zverejnil toto videovyhlásenie, pretože sa cítil byť pod tlakom".

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


AFP pripomenula, že vrcholní politici v Libanone, ktorí boli predvolaní pred vyšetrovateľov v súvislosti s výbuchmi, začali viesť proti Bítárovi rôzne právne konania.

Najnovšie rozsudky súdu však Bítárovi umožnili obnoviť vyšetrovanie, ktoré bolo viackrát pozastavené.

Bítárovho predchodcu, Fádího Sawwána, z prípadu stiahol súd vo februári.

Rozsiahle vyšetrovanie má objasniť príčiny mohutnej explózie v bejrútskom prístave, kde vlani v auguste vybuchli tony zle uskladneného dusičnanu amónneho. O život prišlo vyše 200 ľudí a viac ako 6000 ďalších osôb utrpelo zranenia.

V dôsledku výbuchu, ktorý vlani 4. augusta zničil prístav v Bejrúte a veľkú časť libanonského hlavného mesta, sa bez strechy nad hlavou ocitlo okolo 300.000 ľudí. Materiálne škody sa odhadujú 10 až 15 miliárd dolárov.