Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Libanon je spokojný s návrhom dohody o námornej hranici s Izraelom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Vyjadrenia libanonského vyjednávača prišli po vyhlásení Izraela, že podmienky židovského štátu boli v uvedenom návrhu taktiež splnené.

Bejrút 11. októbra (TASR) - Libanon si zaistil svoje "plné práva" v najnovšom návrhu dohody o vymedzení libanonsko-izraelsko námorných hraníc, ktorú predložili americkí vyjednávači. Uviedol to v utorok hlavný libanonský vyjednávač Iljás Bú Sáb, píše agentúra AFP.

Vyjadrenia libanonského vyjednávača prišli po vyhlásení Izraela, že podmienky židovského štátu boli v uvedenom návrhu taktiež splnené. Obe strany sú blízko k uzavretiu "historickej" dohody o vzájomnej námornej hranici, uviedol Izrael.

"Libanon si zaistil svoje plné práva a všetky jeho pripomienky (k návrhu) boli zohľadnené," povedal Saab, ktorý je podpredsedom libanonského parlamentu, po tom, čo návrh dohody odovzdal prezidentovi Libanonu Míšálovi Awnovi.

Libanon a Izrael nemajú medzi sebou diplomatické vzťahy a na ich pozemné hranice dohliada Organizácia Spojených národov, spresňuje AFP. Technicky sú obe krajiny stále vo vojnovom stave.

Oba štáty obnovili rokovania o vzájomnej námornej hranici v roku 2020, tento proces však opakovane narážal na vzájomné nezhody.

Izrael sa zaviazal vyvážať viac plynu do Európy, aby pomohol nahradiť ruské dodávky znížené v súvislosti s vojnou na Ukrajine.