Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Libanon si pre komentáre o Hizballáhu predvolalo veľvyslankyňu USA

Bojovníci Hizballáhu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ambasádorka toto militantné hnutie obvinila z krádeže vládnych peňazí, ktoré mali byť použité na poskytovanie základných služieb pre občanov krajiny.

Bejrút 28. júna (TASR) - Libanonský minister zahraničných vecí Násíf Hittí si na pondelok o 15.00 h miestneho času (14.00 h SELČ) predvolal veľvyslankyňu Spojených štátov Dorothy Sheaovú za jej nedávne kritické vyjadrenia voči vplyvnému hnutiu Hizballáh. Stalo sa to deň po tom, ako súd v juholibanonskom meste Súr zakázal na rok lokálnym i zahraničným médiám pôsobiacim v krajine pokrývať jej výroky, informovala v nedeľu libanonská štátna tlačová agentúra.

Sheaová v rozhovore pre saudskoarabskú televíziu al-Hadás odvysielanom v piatok povedala, že USA majú "vážne obavy z roly, ktorú (v Libanone) hrá teroristická organizácia Hizballáh". Ambasádorka toto militantné hnutie obvinila z krádeže vládnych peňazí, ktoré mali byť použité na poskytovanie základných služieb pre občanov krajiny. "Zastavilo to niektoré ekonomické reformy, ktoré libanonská ekonómia tak zúfalo potrebuje," dodala.

Hizballáh je proiránske šiitské hnutie a jeho spojenci dominujú v parlamente a podporujú súčasnú vládu. Washington ho však označuje za teroristickú skupinu a naďalej rozširujú sankcie proti nemu. Washington je pritom súčasne jedným z najväčších podporovateľov libanonskej armády.