Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Neďaleko libanonskej elektrárne Zahrání vypukol veľký požiar

Na snímke hasiči likvidujú obrovský požiar, ktorý vypukol na juhu Libanonu v dedine Zahrání, kde začal horieť zásobník na benzín patriaci armáde v pondelok ráno 11. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Vlani objavila nemecká spoločnosť v zariadení v Zahrání nebezpečný jadrový materiál. Išlo o osem malých kontajnerov, ktoré vážili menej ako dva kilogramy a obsahovali soľ uránu.

Bejrút 11. októbra (TASR) – Obrovský požiar vypukol v pondelok ráno na juhu Libanonu v dedine Zahrání, kde začal horieť zásobník na benzín patriaci armáde. Informovala o tom štátna tlačová agentúra NNA s tým, že v okolí sa v tom čase nenachádzali nijakí pracovníci daného zariadenia a hlásené nie sú nateraz žiadne obete.

Požiar vypukol okolo 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ) neďaleko jednej z hlavných libanonských elektrární, ktoré pred dvoma dňami pre nedostatok paliva odstavili. Na oblasťou, kde sa nachádza elektráreň v Zahrání, zhruba 50 kilometrov od hlavného mesta Bejrút, sa vznášal hustý čierny dym, opisuje agentúra AP. Okolie uzavrela armáda a miestni predstavitelia nariadili aj uzavretie hlavnej cesty spájajúcej Bejrút s juhom krajiny.

Zdroj z prostredia súdnictva pre agentúru AFP uviedol, že vyšetrovaním príčiny požiaru bol poverený odborník; ten sa však pre pretrvávajúci požiar nemohol k horiacemu zásobníku dostať. Podľa šéfa civilnej obrany sa v zásobníku nachádza 300.000 litrov benzínu, uviedla lokálna stanica MTV. Hasiči sa podľa jeho slov zameriavajú na zneškodnenie požiaru a ochladenie vedľajšieho zásobníka, aby nedošlo k jeho vznieteniu.

Libanon sa posledných 18 mesiacov nachádza v hospodárskej kríze a zažíva extrémny nedostatok paliva. Už pred odstavením elektrární Dejr Amar a Zahrání dostávali Libanončania elektrinu často len dve hodiny denne. Veľa z nich je závislých od dieselových generátorov, avšak ich prevádzka je vzhľadom na nedostatok paliva stále drahšia a nedokáže vykryť deficit energie z celonárodnej siete.

K požiaru došlo viac ako rok po výbuchu v bejrútskom prístave, pri ktorom prišlo o život najmenej 215 osôb a tisíce ďalších ľudí utrpeli zranenia. Explóziu spôsobili 2750 ton dusičnanu amónneho, ktorý bol v prístave uložený od roku 2013, keď ho tamojšie colné úrady zhabali z plavidla Rhosus, prevážajúceho náklad liadku z Gruzínska do Mozambiku. Zhabaný tovar zostal uložený v sklade, aj keď colníci opakovane - ale neúspešne - žiadali súd, aby nariadil odvoz tohto materiálu.

Vlani objavila nemecká spoločnosť nebezpečný jadrový materiál i v zariadení v Zahrání. Išlo o osem malých kontajnerov, ktoré vážili menej ako dva kilogramy a obsahovali soľ uránu. Z miesta ich krátko po náleze odstránili.