Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Libanonský parlament schválil pestovania konope na lekárske účely

Libanonskí protivládni demonštranti s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu počas protestu na ulici v Bejrúte 21. apríla 2020. Libanon čelí najhoršej ekonomickej kríze za posledné roky. Protesty prebiehajú v Libanone už niekoľko mesiacov a sú cielené na politické elity, ktoré sú v krajine pri moci už od občianskej vojny v rokoch 1975-90. Mnohí obyvatelia obviňujú tieto elity z korupcie a zlého hospodárenia. Foto: TASR/AP

Libanonskí zákonodarcovia sa už dlho snažili legalizovať pestovanie konope na lekárske účely.

Bejrút 22. apríla (TASR) - Poslanci libanonského parlamentu včera schválili návrh zákona, ktorý legalizuje pestovanie konope na lekárske účely. Tento krok má oživiť ekonomiku krajiny, uviedla agentúra DPA.

Návrh zákona bol prijatý aj napriek námietkam šiitského hnutia Hizballáh a jeho spojencov. Libanon podľa DPA už dlhodobo patrí k najväčším producentom hašiša na svete, hoci táto činnosť je nelegálna.

Libanonskí zákonodarcovia sa už dlho snažili legalizovať pestovanie konope na lekárske účely. Tvrdia, že to oživí ekonomiku krajiny, ktoré zažíva najväčšiu krízu od občianskej vojny v rokoch 1975 - 1990.

Libanonské ministerstvo financií v marci vyhlásilo, že pozastaví vyplácanie všetkých dlhopisov splatných v nasledujúcich 15 rokoch, aby ochránilo zmenšujúce sa devízové rezervy.