Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Pozostalí si opäť pripomenuli obete výbuchu v bejrútskom prístave

Na archívnej snímke zo 4. augusta 2021 pamätník symbolu spravodlivosti pred obilnými silami, ktoré boli zničené pri rozsiahlej explózii v auguste 2020 v prístave v libanonskom Bejrúte. Foto: TASR/AP

Tragédiu spôsobila detonácia stoviek ton dusičnanu amónneho uloženého roky v prístavnom sklade.

Bejrút 5. apríla (TASR) - Príbuzní obetí mohutného výbuchu, ktorý sa začiatkom augusta 2020 odohral v prístave libanonskej metropoly Bejrút, si v pondelok pochodom ulicami mesta pripomenuli, že od tragédie uplynulo 20 mesiacov.

Ako uviedla agentúra AP, o život prišlo viac než 200 ľudí a tisíce ďalších utrpeli zranenia. Výbuch a následný požiar napáchali v priľahlej časti Bejrútu aj obrovské materiálne škody.



AP informovala, že pozostalí na svojom zhromaždení a pochode opäť vyjadrovali nespokojnosť s priebehom súdneho vyšetrovania, ktoré bolo na tri mesiace prerušené v dôsledku množstva právnych námietok politikov, ktorí sa snažia vyšetrovanie zablokovať.

Tragédiu spôsobila detonácia stoviek ton dusičnanu amónneho uloženého roky v prístavnom sklade - zrejme s vedomím vysokopostavených politikov a predstaviteľov bezpečnostných zložiek, ktorí s touto rizikovou situáciou nič neurobili.

AP konštatuje, že po 20 mesiacoch zostáva takmer všetko neznáme – nevie sa, kto si zásielku dusičnanu amónneho objednal, a ani to, prečo úradníci ignorovali opakované varovania pred nebezpečenstvom.

Rodiny obetí sa naďalej dožadujú odpovede a obviňujú politické strany z marenia vyšetrovania.

"Nie je to nič nové, veď vieme, že vláda je spolupáchateľkou zločinu, takže sa zo všetkých síl snaží zastaviť vyšetrovanie," povedal Paul Naggar, otec najmladšej obete výbuchu, trojročnej Alexandry.

Naggar však vyjadril nádej, že parlamentné voľby v máji prinesú zmenu.

Smútiaci pozostalí po ceste do prístavu niesli v rukách fotografie svojich príbuzných, ktorí prišli pri výbuchu o život. Presne o 18.07 h, čo je presný čas výbuchu, v prístave zapálili sviečky na pamiatku obetí tragédie.