Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Libanon predĺžil obmedzenia súvisiace s koronavírusom do 12. apríla

Muž s helmou na tvári a ochranným rúškom na tvári sleduje policajtov, ktorí nariaďujú ľuďom opustiť promenádu pozdĺž Stredozemného mora v pondelok 16. marca 2020 v Bejrúte. Foto: TASR/AP

O predĺžení karanténnych opatrení sa rozhodlo na štvrtkovom zasadnutí najvyššej rady pre obranu.

Bejrút 26. marca (TASR) - Libanon v boji proti novému koronavírusu vo štvrtok rozhodol o predĺžení obmedzení spojených s voľným pohybom osôb o dva týždne. V platnosti tak aktuálne zostanú do 12. apríla, informovala agentúra Reuters.

O predĺžení karanténnych opatrení sa rozhodlo na štvrtkovom zasadnutí najvyššej rady pre obranu, na ktorom sa zúčastnili okrem iných aj libanonský prezident Michelom Aún, premiér Hasan Dijáb, minister zdravotníctva i náčelník armády.

Libanon vyhlásil 15. marca s platnosťou do 29. marca stav zdravotnej núdze a ľudí vyzval, aby zostali doma. Vláda nariadila uzatvorenie všetkých verejných aj súkromných inštitúcií s výnimkou nemocníc, lekární a pekární. Zatvorené je aj letisko v hlavnom meste Bejrút.

Hoci v krajine zatiaľ nezaviedli absolútny zákaz vychádzania, premiér Dijáb v sobotu poveril libanonské bezpečnostné zložky, aby zaistili dodržiavanie prísnejších opatrení.

Libanonská militantná skupina Hizballáh v stredu vyhlásila, že v boji proti koronavírusu mobilizovala približne 25.000 ľudí vrátane lekárov a takisto pripravuje na pandémiu aj tamojšie nemocnice.

V Libanone doposiaľ zaznamenali 368 potvrdených prípadov nákazy a šesť úmrtí.