Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri streľbe na konvoj v Libanone zomrel člen misie OSN

Libanonskí vojaci stoja vedľa poškodeného vozidla mierových síl OSN na mieste, kde sa konvoj OSN dostal pod paľbu 15. decembra 2022 v libanonskej dedine Akbíja. Foto: TASR/AP

Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) uviedli, že k "incidentu" došlo neďaleko dediny Akbíja, tesne mimo oblasti pôsobenia síl pozdĺž libanonsko-izraelskej hranice.

Bejrút 15. decembra (TASR) - Na juhu Libanonu bol zabitý írsky člen mierových jednotiek OSN a ďalší traja utrpeli zranenia po tom, ako sa ich konvoj dostal pod paľbu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje OSN a írsku armádu.

Írska armáda spresnila, že na konvoj dvoch obrnených vozidiel s ôsmimi osobami, smerujúci do hlavného mesta Bejrút, niekto strieľal z ručných zbraní. Štyria ľudia boli následne prevezení do nemocnice neďaleko mesta Sajdá.

"Jeden vojak bol po príchode do nemocnice vyhlásený za mŕtveho. Ďalší je po operácii vo vážnom stave. Ďalších dvoch vojakov s ľahkými zraneniami ošetrujú," dodala írska armáda.

Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) uviedli, že k "incidentu" došlo neďaleko dediny Akbíja, tesne mimo oblasti pôsobenia síl pozdĺž libanonsko-izraelskej hranice. Vo veci už začali vyšetrovanie.

Dočasné sily OSN v Libanone vznikli v roku 1978 s cieľom strážiť hranice medzi Libanonom a Izraelom – krajinami, ktoré sú fakticky vo vojnovom stave. V regióne pôsobí takmer 10.000 členov tejto misie.