Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Libanon schválil dohodu s Izraelom o námorných hraniciach

Libanonský prezident Michel Aún. Foto: TASR/AP

Oba štáty obnovili rokovania o vzájomnej námornej hranici v roku 2020, tento proces však opakovane narážal na vzájomné nezhody.

Bejrút 14. októbra (TASR) - Libanon vo štvrtok schválil dohodu s Izraelom o urovnaní sporu okolo námornej hranice, ktorú sprostredkovali Spojené štáty. Oznámil to prezident krajiny Michel Aún. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Oznamujem zo strany Libanonu schválenie záverečnej verzie pripravenej americkým sprostredkovateľom, ktorá vytyčuje južné námorné hranice," uviedol Aún v prejave odvysielanom v televízii.

Prezident dohodu označil za "historický úspech" a dodal, že Libanonu sa ňou podarilo získať územie s rozlohou 860 kilometrov štvorcových.

Libanon a Izrael začiatkom tohto týždňa oznámili, že sa im podarilo dosiahnuť dohodu o námorných hraniciach, napísala agentúra Reuters. Oba štáty obnovili rokovania o vzájomnej námornej hranici v roku 2020, tento proces však opakovane narážal na vzájomné nezhody.

Libanon a Izrael nemajú medzi sebou diplomatické vzťahy a na ich pozemné hranice dohliada Organizácia Spojených národov, spresnila agentúra AFP. Technicky sú obe krajiny stále vo vojnovom stave.