Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Libanonský súd zamietol sťažnosť voči vyšetrovateľovi výbuchu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Materiálne škody výbuchu v Bejrúte sa odhadujú 10 až 15 miliárd dolárov.

Bejrút 14. októbra (TASR) – Libanonský súd vo štvrtok zamietol sťažnosť proti hlavnému vyšetrovateľovi vlaňajšieho výbuchu v Bejrúte. Sudca Tárik Bítár tak môže vo vyšetrovaní pokračovať, informovala agentúra Reuters.

Bítár musel v utorok pod vplyvom silného politického tlaku prerušiť svoju prácu. Krátko predtým vydal v súvislosti s bejrútskou explóziou zatykač na bývalého libanonského ministra financií Alího Hasana Chalíla.

Exminister Chalíl je členom šiitskej strany Amal, ktorá je spojencom vplyvného militantného hnutia Hizballáh.

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh tento týždeň vyšetrujúceho sudcu Bítára ostro skritizoval. Obvinil ho okrem iného z politizácie vyšetrovania, pričom žiadal, aby ho nahradil niekto iný.

Sudca Bítár už v súvislosti s výbuchom obvinil niekoľkých vysokopostavených vládnych predstaviteľov z úmyselného zabitia a nedbanlivosti. Viacerí vyšetrovaní činitelia vrátane expremiéra odmietli pred vyšetrujúceho sudcu vôbec predstúpiť.

Rozsiahle vyšetrovanie má objasniť príčiny mohutnej explózie v bejrútskom prístave, kde vlani v auguste vybuchli tony zle uskladneného dusičnanu amónneho. O život prišlo vyše 200 ľudí a viac ako 6000 ďalších osôb utrpelo zranenia.

V dôsledku výbuchu, ktorý vlani 4. augusta zničil prístav v Bejrúte a veľkú časť libanonského hlavného mesta, sa bez strechy nad hlavou ocitlo okolo 300.000 ľudí. Materiálne škody sa odhadujú 10 až 15 miliárd dolárov.