Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sudca vydal ďalšie dva zatykače v prípade výbuchu v Bejrúte

Záchranné tímy pracujú na zdevastovanom mieste masívnej explózie v prístave v Bejrúte 7. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Vo vyšetrovacej väzbe sa už nachádzajú riaditeľ bejrútskeho prístavu Hasan Kurajtim a generálny riaditeľ libanonského colného úradu Badrí Dáhir.

Bejrút 21. augusta (TASR) - Dva a pol týždňa po ničivej explózii v prístave v libanonskej metropole Bejrút, ku ktorej došlo 4. augusta a pri ktorej zahynulo najmenej 182 ľudí, vydal v piatok libanonský sudca Fádí Sawwán ďalšie dva zatykače.

Tie sú podľa agentúry AFP, ktorá sa odvolala na súdne zdroje, namierené na šéfa colnice v Bejrúte Hannu Fárisa a inžiniera Náilu Hadždža zodpovedného za údržbárske práce v sklade č. 12, kde došlo k výbuchu.

Vo vyšetrovacej väzbe sa už nachádzajú riaditeľ bejrútskeho prístavu Hasan Kurajtim a generálny riaditeľ libanonského colného úradu Badrí Dáhir. Doteraz bolo vydaných podľa AFP šesť zatykačov, pričom obžalobe v tomto prípade čelí 25 ľudí.

Mohutný výbuch v bejrútskom prístave si vyžiadal okrem najmenej 182 obetí aj vyše 6000 zranených. Tridsať ľudí je stále nezvestných.

Podľa libanonského ministerstva vnútra spôsobil požiar, ktorý vznikol pri zváraní, detonáciu viac než 2750 ton nebezpečného dusičnanu amónneho, ktorý bol šesť rokov uskladnený v prístave po tom, čo ho z lode zhabali colné úrady. Nešťastie v Bejrúte mnohí pripisujú korupcii a nedbanlivosti zo strany tamojších úradov.

Explózia a následná tlaková vlna poškodili rozsiahle oblasti mesta, bez strechy nad hlavou zostalo takmer 300.000 obyvateľov. Výbuch poškodil približne 40.000 budov a 200.000 bytov.