Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Súkromný sektor zabezpečil Libanonu milión dávok vakcíny Sputnik V

Na snímke Jacques Sarráf, libanonský biznismen a predseda Libanonsko-ruskej obchodnej komory, ktorý hral hlavnú úlohu pri dodávke ruskej vakcíny do Libanonu počas rozhovoru s agentúrou Associted Press vo svojom dome v Bejrúte 21. marca 2021. Foto: TASR/AP

Do Libanonu bude prúdiť každé tri týždne 100 000 – 200 000 dávok vakcíny, až kým celkový počet nedosiahne milión.

Bejrút 26. marca (TASR) - Libanon dostal v piatok prvú várku ruskej vakcíny, ktorú zabezpečil súkromný sektor v snahe urýchliť očkovaciu kampaň proti koronavírusu v tejto blízkovýchodnej krajine zasiahnutej bezprecedentnou hospodárskou krízou. Informovala o tom agentúra AP.

Dodávka približne 50.000 dávok vakcíny Sputnik V priletela okolo polnoci na bejrútske letisko. Libanon sa tým zaradil ku krajinám, v ktorých očkovaciu kampaň podporujú iniciatívy súkromného sektora. 

V Libanone, ktorý má vrátane milióna sýrskych utečencov šesť miliónov obyvateľov, začali s očkovaním v polovici februára po tom, čo uzavreli dohodu na dva milióny vakcín od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva krajina za posledných šesť týždňov dostala 224.640 dávok spoločnosti Pfizer/BioNTech, z ktorých už použila takmer 100.000.

Libanonská vláda začala tento týždeň očkovať aj vakcínami od spoločnosti AstraZeneca, pričom v stredu prišlo 33.600 dávok. Vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech financuje Svetová banka, zatiaľ čo vakcíny od spoločnosti AstraZeneca zabezpečil krajine medzinárodný systém COVAX.

Libanon v súčasnosti čelí najhoršej hospodárskej a finančnej kríze vo svojich moderných dejinách, ktorú ešte zhoršili protipandemické opatrenia. Desaťtisíce ľudí prišli o prácu a miestna mena stratila voči doláru 90 percent svojej hodnoty, čo viedlo k inflácii a nedostatku potravín a liekov. Podľa Svetovej banky dnes v Libanone žije viac ako polovica jeho obyvateľov pod hranicou chudoby.

Jacques Sarráf, libanonský biznismen a predseda Libanonsko-ruskej obchodnej komory, ktorý hral hlavnú úlohu pri dodávke ruskej vakcíny do krajiny, vyjadril nádej, že dovoz ruskej vakcíny napomôže bezpečnému návratu k podnikaniu v krajine.

"Zameriame sa na súkromné spoločnosti, továrne a banky, pretože aktivity týchto inštitúcií je dôležité obnoviť," povedal pre agentúru AP Sarráf. Do Libanonu bude prúdiť každé tri týždne 100.000-200.000 dávok vakcíny, až kým celkový počet nedosiahne milión.