Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V bejrútskom prístave sa po výbuchu nachádzali ďalšie nebezpečné látky

Na snímke vojaci stoja na mieste výbuchu v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút v pondelok 10. augusta 2020. Foto: TASR/AP

V období medzi 14. a 22. augustom armáda identifikovala 25 nádrží s kyselinou chlorovodíkovou a ďalších 54 nádob, ktorých obsah však bližšie nešpecifikovala.

Bejrút 24. augusta (TASR) - Libanonská armáda po výbuchu v bejrútskom prístave našla ďalšie chemikálie, ktoré by v prípade úniku mohli "predstavovať nebezpečenstvo". Tamojšia armáda o tom informovala v pondelok prostredníctvom vyhlásenia, píše agentúra DPA.

V období medzi 14. a 22. augustom armáda identifikovala 25 nádrží s kyselinou chlorovodíkovou a ďalších 54 nádob, ktorých obsah však bližšie nešpecifikovala.

Libanonskí vojaci zároveň oznámili, že na vyšetrovaní látok spolupracujú s francúzskymi odborníkmi, a že pri narábaní s chemikáliami podstupujú "bezpečné a vedecky podložené" kroky.
Na snímke vojak a vyšetrovatelia na mieste výbuchu v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút v pondelok 10. augusta 2020.
Foto: TASR/AP

Explózia v libanonskom Bejrúte zo 4. augusta si vyžiadala viac než 180 mŕtvych a vyše 6000 zranených. Podľa prvotného vyšetrovania bol príčinou výbuchu požiar, ktorý odpálil 2750 ton dusičnanu amónneho skladovaného v prístave od roku 2013.

Vyšetrovatelia naďalej pátrajú po ľuďoch zodpovedných za uskladnenie tejto látky, používanej ako poľnohospodárske hnojivo, dezinfekčný prostriedok do vody a vďaka svojim oxidačným vlastnostiam aj v pyrotechnike.