Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Voľba libanonského prezidenta v parlamente bola ôsmykrát neúspešná

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Očakáva sa, že parlament sa o zvolenie prezidenta pokúsi znova 8. decembra.

Bejrút 1. decembra (TASR) — Poslanci libanonského parlamentu vo štvrtok ani na ôsmy pokus nezvolili nového prezidenta krajiny. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá konštatovala, že táto prehlbujúca sa patová politická situácia zhoršuje ekonomické problémy Libanonu, ktorý je už celé mesiace v hlbokej kríze.

Libanon je bez hlavy štátu už mesiac, keďže sa Míšálovi Awnovi sa 31. októbra skončilo funkčné obdobie.

Poslanci vo štvrtok rozhodovali o kandidatúre Míšála Muawwada, ktorý je považovaný za spojenca USA. Hlasovalo však len 111 zo 128 poslancov parlamentu, ktorý je bez jasne definovanej väčšiny rozdelený medzi prívržencov hnutia Hizballáh podporovaného Iránom a jeho odporcov.

Muawwada podporilo 37 poslancov, čo na zvolenie nestačí. Odovzdaných bolo aj 52 neplatných hlasovacích lístkov, najmä od zákonodarcov naklonených Hizballáhu.

AFP poznamenala, že Libanon si v súčasnej situácii môže len sotva dovoliť dlhšie mocenské vákuum — zápasí totiž s finančnou krízou, ktorú Svetová banka označila za jednu z najhorších v jeho moderných dejinách, ako aj s voľným pádom meny, nedostatkom elektrickej energie a prudko rastúcou mierou chudoby.

Dočasná vláda v Libanone nie je schopná implementovať reformy, ktoré požadujú medzinárodní veritelia ako podmienku na uvoľnenie miliárd dolárov zo záchranných úverov.

Najrazantnejšie proti Muawwadovej kandidatúre vystupuje Hizballáh. Jeho vodca Hasan Nasralláh v novembri vyzval na zvolenie prezidenta, ktorý bude schopný postaviť sa Spojeným štátom.

Muawwad má dobré vzťahy s Washingtonom a opakovane vyzýva na odzbrojenie Hizballáhu — jedinej frakcie, ktorá si po skončení občianskej vojny v Libanone (1975 – 1990) ponechala svoje zbrane.

AFP pripomína, aj Awn bol za prezidenta v roku 2016 zvolený až po viac ako dvoch rokoch, keď bol post hlavy štátu neobsadený. Awnovmu zvoleniu predchádzalo 45 neúspešných pokusov, kým poslanci dosiahli konsenzus o jeho kandidatúre.

V súlade s komplikovaným rozdelením moci v Libanone post libanonského prezidenta zastáva maronitský kresťan, premiérske kreslo je vyhradené pre sunnitského moslima a post predsedu parlamentu pripadá šiitskému moslimovi.

Očakáva sa, že parlament sa o zvolenie prezidenta pokúsi znova 8. decembra.