Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Protesty v Libanone proti ekonomickej kríze opäť pokračovali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demonštrácie v Libanone sú vyvolané novými zvýšeniami cien po prudkej devalvácii libanonskej libry na čiernom trhu.

Bejrút 13. júna (TASR) - Libanonská metropola Bejrút zažila v piatok večer ďalšiu vlnu protestov, ktoré sa konali aj napriek prísľubom vlády, že podnikne opatrenia na zmiernenie prehlbujúcej sa finančnej krízy v štáte. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Podľa DPA sa v piatok večer do centra Bejrútu vydali desiatky mužov na motocykloch, zatiaľ čo ďalší šli ulicami mesta a rozbíjali pritom výklady obchodov. Iní podpaľovali odpadkové koše a hádzali kamene do príslušníkov polície, ktorí proti nim použili slzotvorný plyn.

Podobná situácia vládla v piatok večer aj v prístavnom meste Tripolis na severe Libanonu, kde demonštranti zablokovali cesty a podpálili niekoľko obchodov a bánk.

Demonštrácie v Libanone sú vyvolané novými zvýšeniami cien po prudkej devalvácii libanonskej libry na čiernom trhu.

Libanonský premiér Hasan Dijáb aj preto na piatok zvolal stretnutie, na ktorom sa zúčastnil aj guvernér centrálnej banky Rijád Salamí. Zdroj vlády blízky rokovaniam povedal, že na stretnutí sa diskutovalo o spôsoboch stabilizácie libanonskej libry a zastavení jej pádu voči doláru.

Libanon zažíva najhoršiu hospodársku krízu od občianskej vojny v rokoch 1975-90, ktorá mala za následok, že banky zaviedli obmedzenia na výbery libanonskej libry a dolára.