Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Libanonská opozícia chce vo voľbách spoločne poraziť vládnucu elitu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zamýšľaný blok bude v parlamentných voľbách kandidovať proti etablovaným stranám, z ktorých väčšina je v Libanone pri moci už od občianskej vojny v rokoch 1975-1990.

Bejrút 13. apríla (TASR) - Koalícia libanonských opozičných strán a skupín občianskej spoločnosti vyzvala v utorok na vytvorenie jednotného volebného bloku, ktorý sa pokúsi v nasledujúcich voľbách poraziť tradičných lídrov.

Dosiaľ najsilnejšia spoločná iniciatíva 16 subjektov si kladie za cieľ vytvoriť opozičný blok, ktorý bude schopný odstaviť vládnucu elitu v parlamentných voľbách naplánovaných na máj 2022, informovala tlačová agentúra AFP.

"Vyzývame všetky pokrokové sily, ako aj rozličné revolučné skupiny, aby sa zjednotili a spoločne pracovali na vytvorení čo najširšieho opozičného bloku. Vypracujeme spoločný plán našej účasti vo voľbách," uviedla iniciatíva.

Subjekty, ktoré sa už do projektu zapojili, väčšinou združuje protestné hnutie z roku 2019, ktoré požaduje hromadný odchod politických lídrov všeobecne považovaných za neschopných a skorumpovaných. Zamýšľaný blok však bude v parlamentných voľbách kandidovať proti etablovaným stranám, z ktorých väčšina je v Libanone pri moci už od občianskej vojny v rokoch 1975-1990.

Značnú časť revolučného spádu v tejto blízkovýchodnej krajine pohltila koronavírusová pandémia a vlaňajší mohutný výbuch v hlavnom meste Bejrút, ktorý si vyžiadal vyše 200 mŕtvych, analyzuje AFP.

V libanonskej spoločnosti však stále vládne hnev v súvislosti s ekonomickou krízou, ktorá spôsobila, že viac ako 50 percent obyvateľov zostalo pod hranicou chudoby. Libanonská libra stratila oproti doláru viac ako 85 percent svojej hodnoty v dôsledku devalvácie, ktorá znižuje platy a úspory. Spotrebiteľské ceny prudko vzrástli, viac ľudí je závislých od prídelov a dodávok pomoci.