Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Libanonskí poslanci nocovali v parlamente, žiadali zvolenie prezidenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jeden z protestujúcich poslancov vo svojich statusoch zverejnených počas noci na sociálnych sieťach napísal, že cieľom ich akcie je "dotlačiť parlament k nepretržitému zasadaniu".

Bejrút 20. januára (TASR) - Desiatky aktivistov sa zhromaždili vo štvrtok večer pred budovou libanonského parlamentu, aby podporili dvoch nezávislých poslancov, ktorí sa nocovaním v budove rozhodli upozorniť na nutnosť zvolenia nového prezidenta krajiny. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Dvojica poslancov, ktorí boli zvolení za hnutie zrodené z vlny protivládnych protestov z roku 2019, sa rozhodla prenocovať v parlamente po tom, ako zákonodarcovia opäť - na 11. pokus - nedokázali zvoliť novú hlavu štátu.

Jeden z protestujúcich poslancov vo svojich statusoch zverejnených počas noci na sociálnych sieťach napísal, že cieľom ich akcie je "dotlačiť parlament k nepretržitému zasadaniu" s cieľom zvoliť nového prezidenta.

Libanon je bez hlavy štátu od októbra, keď sa Míšálovi Awnovi skončilo funkčné obdobie. Vláda pôsobí len ako dočasná.

Libanon je pritom od roku 2019 ponorený do bezprecedentnej sociálno-ekonomickej krízy, ktorú z veľkej časti spôsobila korupcia a laxnosť vládnucej elity. Poslanci nie sú schopní zvoliť prezidenta pre hlboké názorové rozpory.

Parlament Libanonu je jasne rozdelený na dva tábory: tábor proiránskeho hnutia Hizballáh a tábor jeho odporcov. V dôsledku tohto rozdelenia sa Libanon ocitol v politickom vákuu - nie je totiž k dispozícii kandidát schopný získať väčšinu hlasov v parlamente, kde ani jeden z táborov nemá jasnú väčšinu.

AFP pripomína, aj Awn bol za prezidenta v roku 2016 zvolený až po viac ako dvoch rokoch, keď bol post hlavy štátu neobsadený. Awnovmu zvoleniu predchádzalo 45 neúspešných pokusov, kým poslanci dosiahli konsenzus o jeho kandidatúre.

V súlade s komplikovaným rozdelením moci v Libanone post libanonského prezidenta zastáva maronitský kresťan, premiérske kreslo je vyhradené pre sunnitského moslima a post predsedu parlamentu pripadá šiitskému moslimovi.