Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Libanonskí sunniti navrhli do funkcie premiéra veľvyslanca M. Adíba

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s výbuchom a pod silným tlakom nespokojnej verejnosti podala libanonská vláda na čele s premiérom Hassánom Dijábom 10. augusta demisiu.

Bejrút 31. augusta (TASR) - Niekdajší predseda vlády a vedúci politický predstaviteľ libanonských sunnitov Saad Harírí navrhol v pondelok do funkcie budúceho premiéra krajiny Mustafu Adíba, ktorý v súčasnosti zastáva post veľvyslanca Libanonu v Nemecku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po stretnutí s libanonským prezidentom Michelom Aúnom Harírí tiež uviedol, že nová vláda by mala vzniknúť čo najskôr a pozostávať z ministrov-odborníkov. Medzi cieľmi novej vlády musí byť podľa Harírího okrem iného aj prestavba Bejrútu po ničivom výbuchu v tamojšom prístave, ku ktorému došlo 4. augusta.

V súvislosti s výbuchom a pod silným tlakom nespokojnej verejnosti podala libanonská vláda na čele s premiérom Hassánom Dijábom 10. augusta demisiu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý v snahe podporiť úsilie o obnovu Libanonu v priebehu pondelka opäť pricestuje do Bejrútu.

Počas svojej ostatnej návštevy tejto krajiny dva dni po tragickom výbuchu uviedol, že Libanon čelí politickej a hospodárskej kríze, a preto musí prijať viaceré reformy.

Vôľu diskutovať o nových politických reformách v Libanone, navrhnutých Francúzskom, vyjadrilo v nedeľu aj šiitské hnutie Hizballáh.

Moc v Libanone sa delí podľa náboženského kľúča: hlavnú rolu pritom hrajú kresťanskí maroniti a sunnitskí a šiitskí moslimovia, ktorí majú pevne rozdelené aj najvyššie funkcie: prezidentom je kresťan, premiérom sunnita a predsedom parlamentu šiita.