Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Libanonský parlament ani v druhom hlasovaní nezvolil nového prezidenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Libanon sa zmieta vo finančnej kríze, ktorú Svetová banka označuje za jednu z najhorších v súčasnosti.

Bejrút 13. októbra (TASR) - Libanonský parlament vo štvrtok ani po druhý raz nezvolil nového prezidenta, ktorý má v tejto funkcii nahradiť Michela Aúna. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Na štvrtkovom hlasovaní sa zúčastnilo len 71 zo 128 zákonodarcov a parlament nedosiahol potrebné dvojtretinové kvórum, pretože niektorí poslanci hlasovanie bojkotovali. Predseda libanonského parlamentu Nabíh Barrí zvolal ďalšie hlasovanie na 20. októbra. Aúnovo funkčné obdobie sa končí 31. októbra.

AFP poznamenala, že Libanon sa zmieta vo finančnej kríze, ktorú Svetová banka označuje za jednu z najhorších v súčasnosti. Voľbu Aúnovho nástupcu komplikuje patová politická situácia, ktorá blokuje aj vytvorenie novej vlády. Mandát starej vlády vypršal v máji.

Bez jasného prezidentského kandidáta, ktorý by nahradil Aúna, sa môže predĺžiť aj celý proces novej prezidentskej voľby. Vzhľadom na to, že väčšina obyvateľstva žije v chudobe a libanonská mena od roku 2019 stratila voči doláru viac ako 95 percent svojej hodnoty, si však Libanon nemôže dovoliť žiadne odklady, uvádza AFP.

Aj pred zvolením Aúna - v roku 2016 - bol post hlavy štátu viac ako dva roky neobsadený. Nového prezidenta sa poslancom vtedy podarilo zvoliť až na 45-krát.