Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Libanonský parlament ani v piatom hlasovaní nezvolil nového prezidenta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na štvrtkovom hlasovaní, na ktorom sa zúčastnilo 108 zo 128 zákonodarcov, žiadny kandidát ani zďaleka nezískal potrebnú dvojtretinovú väčšinu.

Bejrút 10. novembra (TASR) - Libanonskému parlamentu sa vo štvrtok ani na piatykrát nepodarilo zhodnúť na kandidátovi, ktorý by nahradil doterajšieho prezidenta Míšála Awna. Funkčné obdobie doterajšej hlavy štátu sa skončilo 31. októbra. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Na štvrtkovom hlasovaní, na ktorom sa zúčastnilo 108 zo 128 zákonodarcov, žiadny kandidát ani zďaleka nezískal potrebnú dvojtretinovú väčšinu. Polovica poslancov odovzdala prázdne hlasovacie lístky. Druhé kolo hlasovania sa nekonalo. Predseda parlamentu Nabíh Barrí zvolal ďalšie hlasovanie na budúci štvrtok.

Míšál Awn bol zvolený v roku 2016. Aj pred jeho zvolením bol post hlavy štátu viac ako dva roky neobsadený. Nového prezidenta sa poslancom vtedy podarilo zvoliť až na 45. ráz. Podľa libanonského systému rozdelenia moci je prezidentský úrad vyhradený pre maronitského kresťana.

V Libanone v súčasnosti vládne dočasný kabinet a dezignovaný premiér sa už pol roka pokúša zostaviť novú vládu. Libanon sa zmieta vo finančnej kríze, ktorú Svetová banka označuje za jednu z najhorších v súčasnosti. Voľbu Awnovho nástupcu komplikuje patová politická situácia, ktorá blokuje aj vytvorenie novej vlády. Mandát starej vlády vypršal v máji.

Ako dodáva DPA, Libanon potrebuje prezidenta a funkčnú vládu, aby vykonal potrebné reformy požadované Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Svetovou bankou.