Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Libanonský parlament ani v treťom hlasovaní nezvolil nového prezidenta

Libanonskí poslanci a ministri vrátane libanonského premiéra Nadžíba Míkátího (uprostred) a predsedu libanonského parlamentu Nabíha Barrího (hore uprostred) počas zasadnutia libanonského parlamentu v Bejrúte 18. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Na zvolenie prezidenta je potrebné dvojtretinové kvórum, v politicky roztrieštenom libanonskom parlamente preto žiadna strana ani aliancia nemá silu presadiť svojho kandidáta.

Bejrút 20. októbra (TASR) - Libanonský parlament vo štvrtok ani na tretíkrát nezvolil nového prezidenta, ktorý má v tejto funkcii nahradiť Michela Aúna. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Aúnovo funkčné obdobie sa končí 31. októbra a medzi politickými blokmi pretrvávajú rozpory nielen v otázke jeho nástupcu, ale aj zloženia vládneho kabinetu. Mandát starej vlády vypršal v máji a novú musí vymenovať práve novozvolený prezident.

Na štvrtkovom polhodinovom hlasovaní sa zúčastnilo 119 zo 128 poslancov. Niektorí z nich však predčasne odišli, píše agentúra AFP. Predseda parlamentu Nabíh Barrí zvolal ďalšie hlasovanie na 24. októbra.

Na zvolenie prezidenta je potrebné dvojtretinové kvórum, v politicky roztrieštenom libanonskom parlamente preto žiadna strana ani aliancia nemá silu presadiť svojho kandidáta.

Reuters pripomenul, že od občianskej vojny v rokoch 1975-90 bol prezidentský úrad neobsadený už niekoľkokrát. Zahraničné mocnosti vrátane Spojených štátov a Európskej únie pritom na Libanon apelovali, aby bol prezident zvolený včas. Situáciu zhoršuje finančná kríza, ktorú Svetová banka označuje za jednu z najhorších v súčasnosti.