Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Libanonský parlament sa tento týždeň pokúsi zvoliť nového prezidenta

Na archívnej snímke libanonský prezident Michel Aún. Foto: TASR/AP

Voľba Aúnovho nástupcu sa uskutoční v čase pretrvávajúcej patovej politickej situácie, ktorá bráni aj vytvoreniu novej vlády - náhrady za tú, ktorej mandát vypršal v máji.

Bejrút 27. septembra (TASR) - Prvý pokus o zvolenie nového libanonského prezidenta by sa mal uskutočniť tento štvrtok.

Predseda parlamentu Nabíh Berrí totiž v utorok vyzval poslancov, aby sa vo štvrtok 29. septembra o 11.00 h miestneho času zišli na schôdzi a zvolili nového prezidenta, ktorý vo funkcii vystrieda Michela Aúna. Aúnovo funkčné obdobie sa končí koncom októbra, informovala agentúra AFP.

AFP poznamenala, že táto parlamentná schôdza bude prvým pokusom zákonodarcov zvoliť novú hlavu štátu v čase, keď sa Libanon zmieta vo finančnej kríze, označovanej Svetovou bankou za jednu z najhorších v súčasnosti.

Voľba Aúnovho nástupcu sa uskutoční v čase pretrvávajúcej patovej politickej situácie, ktorá bráni aj vytvoreniu novej vlády - náhrady za tú, ktorej mandát vypršal v máji.

AFP predpokladá, že vzhľadom na spory a rozdelenie libanonských politikov sa v dohľadnej dobe nečrtá žiadny kompromis, takže zvoleniu nového prezidenta bude zrejme musieť predchádzať niekoľko zasadnutí parlamentu.

Aj pred zvolením Aúna - v roku 2016 - bol post hlavy štátu viac ako dva roky neobsadený, doplnila AFP.

Agentúra súčasne poznamenala, že vzhľadom na to, že viac ako 80 percent obyvateľstva žije v chudobe a libanonská mena od roku 2019 stratila voči doláru viac ako 95 percent svojej hodnoty, si Libanon nemôže dovoliť žiadne odklady.