Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Libanonský parlament znova nezvolil prezidenta

Libanonskí poslanci a ministri vrátane libanonského premiéra Nadžíba Míkátího (uprostred) a predsedu libanonského parlamentu Nabíha Barrího (hore uprostred) počas zasadnutia libanonského parlamentu v Bejrúte. Foto: TASR/AP

Podľa libanonského systému rozdelenia moci je prezidentský úrad vyhradený pre maronitského kresťana.

Bejrút 24. októbra (TASR) - Libanonskému parlamentu sa v pondelok ani na štvrtýkrát nepodarilo zvoliť nástupcu prezidenta Míšála Awna, ktorému do konca funkčného obdobia zostáva už len niekoľko dní.

Ako informovala agentura AFP, predseda parlamentu Nabíh Barrí vyzval na ďalšie hlasovanie vo štvrtok – v nádeji, že sa podarí prekonať dlhotrvajúce spory.

Parlament Libanonu je jasne rozdelený na dva tábory: tábor proiránskeho hnutia Hizballáh a tábor jeho odporcov. V dôsledku tohto rozdelenia smeruje Libanon k politickému vákuu, pretože chýba kandidát schopný získať väčšinu hlasov v parlamente, kde ani jeden z táborov nemá jasnú väčšinu.

Hlasy odporcov hnutia Hizballáh sa snaží spojiť poslanec a kandidát na funkciu prezidenta Míšál Muawwad, ktorý však získal v pondelok len 39 hlasov. Na víťazstvo v prvom kole by však potreboval hlasy 86 poslancov.

Tento syn bývalého prezidenta Ríního Muawwada, zavraždeného v roku 1989, získal o tri hlasy menej než na poslednom zasadnutí parlamentu minulý štvrtok.

Ako poznamenala AFP, celkovo 50 zákonodarcov v 128-člennom libanonskom parlamente ponechalo svoje hlasovacie listky nevyplnené: mnohí z nich patria do Iránom podporovaného Hizballáhu a jeho spojencov.

Pred uskutočnením druhého kola niektorí zákonodarcovia zo zasadacej miestnosti odišli; ide o scenár, ktorý sa v minulých hlasovaniach opakoval.

Podľa libanonského systému rozdelenia moci je prezidentský úrad vyhradený pre maronitského kresťana.

Míšál Awn bol zvolený v roku 2016. Aj pred jeho zvolením bol post hlavy štátu viac ako dva roky neobsadený. Nového prezidenta sa poslancom vtedy podarilo zvoliť až na 45.-krát.

AFP poznamenala, že Libanon sa zmieta vo finančnej kríze, ktorú Svetová banka označuje za jednu z najhorších v súčasnosti. Voľbu Awnovho nástupcu komplikuje patová politická situácia, ktorá blokuje aj vytvorenie novej vlády. Mandát starej vlády vypršal v máji.

Hospodársky kolaps uvrhol väčšinu Libanončanov do chudoby. Rozhovory s Medzinárodným menovým fondom o uvoľnení miliardových pôžičiek uviazli na mŕtvom bode, keďže libanonskí predstavitelia neboli schopní implementovať zásadné reformy, ktoré MMF ako veriteľ a darcovské krajiny požadovali.