Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Libanonský prezident tvrdí, že Harírí zostane predsedom vlády

Libanonský prezident Michel Aún (vľavo) sa rozpráva s predsedom libanonskej frakcie strany Hizballáh Muhammadom Raadom. Foto: TASR/AP

V rozhovore, ktorý Michel Aún poskytol počas svojej návštevy v Taliansku, informoval o ukončení rokovaní s politickými silami krajiny, ktoré pôsobia vo vláde i mimo nej.

Rím 29. novembra (TASR) - Libanonský prezident Michel Aún vyhlásil, že Saad Harírí, ktorý "pozastavil" platnosť svojej demisie, "určite" zostane predsedom libanonskej vlády. Aún to uviedol v rozhovore pre stredajšie vydanie talianskeho denníka La Stampa.

Aún dodal, že politická kríza v Libanone, ktorú spustila Harírího nečakaná demisia, by sa mohla "definitívne vyriešiť v najbližších dňoch".

V rozhovore, ktorý Aún poskytol La Stampe počas svojej návštevy v Taliansku, informoval o ukončení rokovaní s politickými silami krajiny, ktoré pôsobia vo vláde i mimo nej. Dodal, že sa v nich dospelo k "širokej zhode".

Harírí oznámil demisiu 4. novembra, a to nečakane a zo Saudskej Arábie, pričom libanonské proiránske šiitské hnutie Hizballáh a Irán obvinil z rozpútania sporov v Libanone i v arabskom svete vrátane Sýrie, Iraku a Jemenu. Tvrdil tiež, že sa naňho pripravuje atentát.

Hizballáh svoje vojenské angažovanie sa v Jemene následne poprel. Príslušníci Hizballáhu však bojujú v Sýrii i v Iraku.

Hárírí po návrate do Libanonu podmienil svoje zotrvanie vo funkcii splnením svojej požiadavky voči Hizballáhu, od ktorého očakáva, že sa bude držať bokom od konfliktov v regióne.